in

Kállai Ferenc: “Az ország vezető színésze halt meg”

2001. január 18.-án megdöbbenéssel fogadták a színésztársak Sinkovits Imre halálhírét, mert a művész szerdán este még fellépett a Magyar Színházban, igaz a Tudós szerepét minden erejét megfeszítve, láthatóan betegen játszotta el Vörösmarty: Csongor és Tünde című darabjában.

– Az ország vezető színésze halt meg, ízig-vérig magyar színész volt – fogalmazott Kállai Ferenc Kossuth-díjas művész, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett pályatárs.

Kállai Ferenc elmondta azt is: a társulat aggodalommal látta, milyen mérhetetlen fájdalmak közepette játszotta el szerepét a Csongor és Tündében szerda este a légszomjjal küszködő Sinkovits Imre.

Béres Ilona szerint Sinkovits Imre személyében nemcsak európai, hanem világviszonylatban is kiemelten tehetséges színész távozott.

A Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész mélységes megdöbbenésének adott hangot pályatársa halálhíre kapcsán.

Elmondása szerint Sinkovits Imre szerda este már alig tudott színpadra lépni, Kozák András vezette be őt kézen fogva. Amikor pedig befejeződött az előadás, az öltözőig sem tudott elmenni, annyira rosszul érezte magát.

Bessenyei Ferenc, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas művész pályatársára emlékezve úgy fogalmazott: “Együtt csináltuk végig az egész életünket. Azért dolgoztunk egy életen át, hogy Magyarországon legyen magyar színház”.

– MTI archivum –

Szólj hozzá!

Ezt a világslágert énekelte a ma elhunyt énekes

Ezt a dalt szerezte a tegnap elhunyt legenda