in

Ma is lesz Ridikül – íme a január 29-ei tartalom, vendégnévsor

A műsor január 29-án 17 órakor jelentkezik a Duna Tv-n. A Ridikül témája: Itt a farsang, áll a bál.

Alapvetően a farsangi ünnep nem csupán annyiból áll, hogy jelmezért rohangálunk a gyermekeink számára, miközben mégis sokszor ez az érzésünk! Sőt: ez az ünnep a vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Nyakig vagyunk a báli szezonban, vidám lakomákkal, mulatságokkal és csodás néphagyományokkal fűszerezve. A mai adásba ide varázsoljuk az igazi farsangi hangulatot. Az előkészületekről, a jelmez készítésről mesél nekünk Keleti Andrea, Rutkai Bori és Dr.Vass Erika. Meglepetés férfi vendégünk is farsangi hangulatban érkezik.

Keleti Andrea, táncművész, tánctanár, tízszeres amatőr magyar bajnok, hatszoros profi magyar bajnok a kreativitás területén nem ismer határokat. Fia idén konyhasütő szeretne lenni, amelynek úgy, ahogy az igazinak, nyílik az eleje. Andrea azt szeretné, ha pattogatott kukorica lenne, ugyanis ezzel a jelmezzel könnyebben tudna mozogni. De volt már Túró Rudi automata is, és osztogatta a kis édességeket. Lánya osztálytársnőivel kitalálta, hogy hínárok szeretnének lenni – teljesült a kívánságuk. Azonban volt olyan is, hogy az egész család bohóc családnak öltözött be. A jelmez készítés számára egyfajta önmegvalósítási forma.

Rutkai Bori, énekesnő, képzőművész farsang időszakában született. Általános iskolában volt, hogy Jóistennek öltözött. Bori rengeteg féle jelmezt készít, a tárolásukkal azonban bajban van. Ebben az időszakban, amikor a nyakunkon ül a tél és a sötétség, akkor egy kis tánccal, zenével, énekléssel és kézimunkával tudjuk oldani a téli depressziót. Nagyon fontosnak tartja, hogy a farsang hangulatát tovább adja a gyermekeknek is.

Dr. Vass Erika, néprajzkutató, a Szentendrei Skanzen szakértője. Ebben az időszakban a sütés-főzésben éli ki kreativitását. Mi a különbség a fánk és a csöröge között? Amíg a fánk élesztővel készül, a csörögében sem élesztő, sem szódabikarbóna sincs. Ahhoz, hogy finom legyen a tésztájuk, nagyon sokáig kell dagasztani – adja nekünk a tippeket Erika. Megemlít egy igazi farsangi hagyományt is, a tikverőzést. Szimbolikus mondanivalója szerint, ha megpaskolják a tyúkok fenekét, sok tojást tojnak a következő időszakban. Ilyenkor a fiatal legények Mohán tikverõ jelmezbe öltöznek, az ifjoncok gyűjtik a tojásokat, a többiek zajkeltéssel vesznek részt a farsangi hangulatban.

Szólj hozzá!

Héder Barna lett az M4 Sport új sportigazgatója

Mától új szereplők a Barátok Köztben: A Vígszínház színésze is látható