in

Ma is lesz Ridikül – íme a február 25-ai tartalom, vendégnévsor

A műsor február 25-én 17 órakor jelentkezik a Duna Tv-n. A Ridikül témája: Az én nyelvem, az én szívem.

“Külföldi tehetséges emberek Magyarországon találták meg a második otthonukat. Milyen lehet itt érvényesülni? Milyen nehézséggel jár a magyar nyelv megtanulása? Ütköztek-e problémákba? Voltak-e velük szemben előítéletesek a társaik? Hogyan nőtt hazánk a szívükhöz? És miért pont Magyarországot választották? Tehetséges külföldi ajkú vendégeink jönnek ma hozzánk: Zhang Yu, Cleo Mitilineou és Abbe Lewis. Meglepetésvendégünk egy igazán sármos férfi, aki temperamentumával odavarázsolja mindenhová a jókedvet.” – áll a műsor ajánlójában.

Cleo Mitilineou operaénekes, énekművész-tanár Ciprusról jött el 20 évvel ezelőtt, a Zeneakadémiára jött tanulni. Családjukba összesen négy nyelv került be: a görög, az arab, az angol és a magyar. Férjével az angol nyelv volt a közös nyelvük, akkor ugyanis, amikor megismerkedtek még egyikőjük sem tudott jól magyarul. S ez máig megmaradt, ma is ezt használják otthon. Nagyon nehéznek tartja a magyar nyelvet, magántanárhoz is járt, ennek ellenére nagyon megszerette.

Zhang Yu kínai származású operaénekesnő Kínában egy 6 000 000 fõs városban nőtt fel, amely ott kisvárosnak számít. A kínai nyelvben nagyon fontos szerepe van a hangsúlynak, egy-egy hangsúly megváltoztathatja a szó teljes jelentését. Amikor Magyarországra érkezett angolul beszélt. Ahogy Yu fogalmaz humorosan, számára “nagyon kínai volt megtanulnia magyarul”. A legnehezebb az “R” betű kiejtése volt, ugyanis a kínai nyelvben nincs ilyen betű.

Abbe Lewis, énekesnő Amerikából jött, mégpedig Nashville városából, amely Tennessee Államban van. Ez egy híres zeneváros, a legnevezetesebb a country zenéje. Nagyon korán 4-5 évesen kezdett el énekelni és dalokat kitalálni. Azért volt nehéz megtanulnia magyarul, mert itt mindenki vele akart gyakorolni angolul. Egy évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy mindent megértsen.

Szólj hozzá!

Tragédia a kazincbarcikai sportcsarnokban

Meghalt Psota Irén