Ma ünnepel Rod Stewart – íme nagy slágere

Hirdetés

Január 10-én lett 72 éves Rod Stewart. Köszöntsük őt.

Hallgasd meg slágerét.

Londonban született és nőtt föl, jelenleg Eppingben lakik. Szülei skót és angol származásúak.

Különleges, érces hangjával Stewart az 1960-as évek végén vált ismertté, mint a Jeff Beck Group énekese. Két kiemelkedő album után a csapat 1969-ben feloszlott, és Rod Stewart és Ronnie Wood Faces néven fuzionált a Small Faces megmaradt három tagjával.

Jöttek a szólólemezet

Ezzel egyidőben Stewart aláírt egy szólólemezekről szóló szerződést is, első albuma az An Old Raincoat Won’t Ever Let You Down (Amerikában Rod Stewart Album) volt 1969-ben. Mind a Jeff Beck Group, mind a Faces, mind korai szólólemezi igen jelentős hatást gyakoroltak, és a rocktörténet legjelentősebb alkotásai között tartják őket számon. Korai szólólemezi a blues, a folk-rock és a soul igen eredeti kombinációját mutatták. A Faces feloszlása (1975) után, az Atlantic Crossing című albumával kezdődően poposabb irányba fordult.

2002-ben elhatározta, hogy felénekli az 1930-as, 40-es és 50-es évek legnagyobb klasszikus slágereit, egy The Great American Songbook címet viselő albumsorozaton megjelentetve a szerzeményeket. Az első album, az It Had To Be You lemez kiemelkedő sikereket ért el.

A második album (As Time Goes By) az amerikai lemezeladási listákon a második, az Egyesült Királyságban pedig a negyedik helyet érte el 2003-ban. A Stardust 2004-ben jelent meg és 1978 óta az első Rod Stewart-albummá vált, ami az Egyesült Államokban toplista első lett. A 2005-ös Thanks for the Memory szintén kimagasló sikereket könyvelhetett el, de Amerikában csak az eladási lista második helyéig, az Egyesült Királyságban pedig csak a harmadik helyig tudott menetelni. Az albumért Grammy-díjjal tüntették ki.

A Soulbook című album volt Stewart 25. stúdió albuma, az előadó továbbra is klasszikus dalokat énekelt, köztük soul zenét is. A Billboard 200-as listáján a TOP 5-ben debütált, és több európai országban – köztük Magyarországon is – mérvadó sikereket könyvelhetett el.

Az utolsó album a The Great American Songbook sorozatból, a Fly Me to the Moon… címet viselő lemez 2010 őszén jelent meg. A megjelenést követő második évig 365 ezer példányban fogyott az utolsó album és aranylemez lett Lengyelországban, Svédországban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában is.
Pályafutása során világszerte több, mint 100 millió eladott albummal büszkélkedhet, így minden idők legsikeresebb énekeseinek egyike. 2008-ban a Billboard hetente megjelenő amerikai zenei magazin a 17. helyre rangsorolta a világ valaha élt száz legsikeresebb zenésze listáján.

Hallgasd meg slágerét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szólj hozzá!

Watch Dragon ball super