A Nemzet Színésze: A díjazottak névsora, érdekességek a díjról

Hirdetés

A Nemzet Színésze/Színésznője címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át.

A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a budapesti Nemzeti Színház színpadán töltött. Ezek mellett fontos kritérium, hogy legalább egy elismerése is legyen.

A címet, amely a halálig szól, legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot.

Az elismerést először Schwajda György kormánybiztos, a Nemzeti Színház Részvénytársaság vezérigazgatója javaslatára adományozta a nemzeti kulturális örökség minisztere.

A Nemzet Színésze cím jelenlegi birtokosai

Almási Éva
Andorai Péter
Bodrogi Gyula
Cserhalmi György
Csomós Mari
Haumann Péter
Király Levente
Máthé Erzsi
Molnár Piroska
Szacsvay László
Tordy Géza
Törőcsik Mari

A cím elhunyt birtokosai

Agárdy Gábor
Avar István
Berek Kati
Bessenyei Ferenc
Bitskey Tibor
Darvas Iván
Garas Dezső
Gera Zoltán
Kállai Ferenc
Komlós Juci
Kóti Árpád
Lukács Margit
Psota Irén
Raksányi Gellért
Sinkovits Imre
Szabó Gyula
Sztankay István
Zenthe Ferenc

Hirdetés
Hirdetés

Szólj hozzá!