in

A Véletlen könyv komolyan elgondolkodtat

A Véletlen könyv egyedülálló szemszögből vizsgálja azokat a fogalmakat, melyek a mindennapjainkat átitatják. Ilyen a tér, az idő, a véletlen vagy éppen a végtelen, de a szerzemény által megjárjuk majd a világegyetemet, és részesei is leszünk a végtelennek. Amikor eljutunk az időtlen világba, ott vajon mi fogad minket? Miért van szükségünk a végtelenre? Néhol megrázó élményünk lesz a felismerést követően. A könyv lépésről lépésre vezeti végig az olvasót, és nagyon szigorú logikai megfelelést vár el tőlünk, illetve önmagától is. Ez nem az a könyv, amit egy szuszra végigolvasunk majd, annak ellenére, hogy nagyon is körültekintően vezeti fel az egyszerűnek látszó fogalmakat.

Fantasztikus és lelkes elképzelések vannak a világegyetem kialakulása kapcsán, de sajnos abban sincs egyetértés, hogy mit jelent a végtelen, a működését illetően pedig az alapokról sem tudunk számot adni. Ennek a hatalmas témakörnek is nekiveselkedik a Véletlen Könyv. Megtapasztalhatjuk azt az érzést, amikor érezhetővé válik a számunkra láthatatlan, az, amire néhányan úgy gondoljuk, hogy nem létezik – hiszen nem látjuk, nem tudjuk mérni.

A könyv elején szinte gyermeki ésszel megérthető leírást kapunk az időről, térről; de aztán előkerülnek a kérdések. Azok a kérdések, melyek kínosan érintenek minket, mert ilyesmit nem szokás megkérdezni.

– Belegondolni is borzasztó, amikor kijelentjük a következőt: „Jól ismerem magam”. És én visszakérdezek: Hogyan működik a gondolatod? Hogyan és mit kommunikálnak a testedben lévő sejtek? – A válasz: ezt senki nem tudja. Mindeközben egy lényről van szó, aki „Jól” ismeri önmagát, Ő az ember. Ismerni véli önmagát, csak igen hiányosak a működésével kapcsolatos ismeretei – kezdte Pergel Attila, aki családapa, közeleg az ötven megélt földi évhez. Foglalkozását tekintve több mint huszonöt éve szoftverfejlesztéssel foglalkozik, jelenleg a saját cégében dolgozik. Szerzeménye által logikai levezetések, gondolatkísérletek tömkelegét kapjuk ebben a könyvben. Felismerjük, milyen elképesztően csodálatos a valóságunk. Ez a könyv meg akarja érteni a világmindenséget. Az idő és a tér fogalmát, a dimenziókat, a végtelent és a véletlent, mert ez alkotja azt, amit megélünk.

Egy-egy fejezet után valóban érdemes elgondolkodni, és nem is szabad továbblépni, amíg nem azonosulunk az ott leírt igazsággal vagy az igaztalansággal.

Ami érdekes ebben, hogy a könyv soha nem állítja, hogy igazat ír, csak kérdez, és körbejárja a lehetséges válaszokat. Mi döntjük el, hogy hol van, és mi az igazság. Persze a döntéshez megad minden segítséget, de döntenie az olvasónak kell. Később, a könyv közepéhez közeledve már abban sem lehetünk biztosak, hogy létezik-e egyáltalán az egyigazság. Össze fogunk keveredni, egy jó darabig nem látjuk majd sem a múltat, sem a jövőt, és az sem lesz olyan nyilvánvaló, hogy a jelenben létezünk. De akkor vajon hol létezünk? Nagyon sok gondolatkísérletet kapunk, ez néhol szórakoztató, néhol vicces, és van, amikor egy pillanatra megrázó.

A könyv témája vékony rétegben érinti a kvantumok világát is. Ne ijedjünk meg a szótól, nem várja el tőlünk senki, hogy fizikaprofesszorok legyünk, gyermeki egyszerűséggel leírt folyamatokról beszélünk. Nem lenne teljes a kutakodás, ha a könyv nem tenné fel a kérdést, hogy mi is a lét, hogyan keletkezhetett az a világegyetem, amiről azt gondoljuk, hogy némileg ismerjük, és értjük. Az olvasó fogja a választ megadni, az író ezt nem teszi meg helyettünk.

– A Véletlen könyv gyökerei évtizedekre nyúlnak vissza, egészen gyermekkoromig. Bámulattal csodáltam azokat az embereket, akik mindent elfogadtak az életben, nem kérdőjeleztek meg semmit. Irigyeltem őket, mert rengeteg kellemetlenségtől megóvták magukat. Mint családfőnek és mint apának, mi lehet a legfontosabb célom, mint a megérett gondolatok, tapasztalati utakon keresztül kitisztult látásmód átadása a családomnak, gyermekemnek. Dávid fiam most tíz éves, hozzá szól ez a könyv, de nem a MOST-ban, hanem 5-10 évvel később – mondta Pergel Attila.

Ez a könyv nem a sikerek hajszolásáról szól, az első és egykönyves író népszerűsítéséről, hanem egy nagyon őszinte, barátságos segítségnyújtásról. Segít megérteni a kérdezés fontosságát, segít megérteni, hogy a részletek nélkül nincs egész. Az elmélyült gondolkodók alternatívát kaphatnak a valóság megértésére, és talán meglátják az épített valóságunk szükségszerűségét is

A kínos kérdések könyve

Nem ígér könnyed kikapcsolódást, de ígér olyan szintű megértést, amit az iskolapadban nem értünk el soha. Létezik múlt, jelen és jövő? Milyen összetevői vannak a csodának? Miért nem tudja egyik tudományág sem megfogalmazni, mi is az az idő? Tényleg könnyen megérthető a végtelen fogalma? Véletlen lenne a világegyetem és benne az ember létezése? Vagy létezik a teremtő erő? Erre a választ az olvasó fogja megadni. A könyv felvet még egy sor másik kérdést is, amelyeket szintén az olvasó válaszol meg, a szöveg csak elindítja a gondolkodást, és rámutat a logikátlanságokra. Nem győzködi az olvasót, nem nyomja le a torkán a szerző igazságát, csak megmutatja, hogy például az egy méternyi hossz közel sem egzakt távolság, emlékeztet rá, hogy a kamionban kilőtt nyíl sebessége annyi, mint a saját plusz a kamion sebessége, de hogy pontosan ugyanerre a fény már nem képes. Előveszi a tudományos meghatározásokat az időre, a térre, a pontra és a szakaszra, és az olvasó belátja, milyen megalapozatlan az a tudományos bázis, amire a mindennapjaink épülnek. Mint mondjuk a jelen meghatározása.

A Véletlen Könyv nem törekedett a sikerre, de arra igen, hogy minél több emberhez eljusson az üzenete. Három hónap alatt, több mint ezer eladott példánnyal rendelkezik, így sok helyen sikerkönyvként tartják számon. A könyv üzenetének fogadtatása pozitív, olvasói levelek alapján sokaknak valós segítséget nyújtott, és nyújt most is. A könyv nyeresége lehetővé tette, hogy megjelenjen idegen nyelveken. Jelenleg angol és orosznyelvre fordítják. Angol nyelvű megjelenése 2021 február elsejére várható, míg az orosz megjelenés 2021 március-áprilisra.

További információ: https://www.veletlen-konyv.hu/

https://www.youtube.com/watch?v=cStaUyRDBxY

 

Szólj hozzá!

A szakember segít: Hogyan vészeljük át ezt a bizonytalan időszakot lelkileg?

Megható klippel jelentkezik a fiatal tehetség