Bujtor István utolsó útja

Hirdetés

Örök nyugalomra helyezték 2009 október elsején délután a balatonszemesi temetőben – szűk családi körben, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett – Bujtor István színművészt, rendezőt, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.

A 67 éves korában szeptember 25-én elhunyt Balázs Béla-díjas művész sírja bátyjának, Latinovits Zoltán színművésznek a nyughelyével szemben és édesapja sírja közelében van.

A balatonszemesi temető bejáratait 10-15 óra között biztonsági emberek zárták el, az elhunyt családtagjai autókkal mentek be, a sír környékét fekete paravánokkal takarták el. A szertartást követően lerótták a sírnál kegyeletüket koszorúk, virágok elhelyezésével és főhajtással Veszprém Megye Közgyűlésének vezetői és a Petőfi Színház teljes társulata is. Ez a kegyeleti megemlékezés sem volt nyilvános.

Veszprém Megye Közgyűlése nevében Lasztovicza Jenő elnök, Talabér Márta és Polgárdi Imre alelnök, valamint Zsédenyi Imre főjegyző helyezték el a megyegyűlés koszorúit. A közgyűlés tagjai közül is többen jelen voltak. Lerótta kegyeletét és koszorút helyezett el a sírnál Debreczenyi János, Veszprém polgármestere is.

A kegyeleti megemlékezést követően Lasztovicza Jenő az MTI-nek elmondta, hogy a sírnál csendben, néma főhajtással, magukban imádkozva emlékeztek Bujtor Istvánra. Közlése szerint a családtagok közül Bujtor István testvérének, Frenreisz Károlynak tudott részvétet nyilvánítani.

A közgyűlési elnök hangsúlyozta: Bujtor István nagy egyéniség volt és bő másfél év alatt is igen sokat tett a veszprémi színházért, azt felfelé ívelő pályára állította. Rendkívül barátságos, derűs személyiség is volt, vele mindig szót lehetett érteni, s nem csak nagy művész, de nagy ember is volt – fogalmazott Lasztovicza Jenő.

Elmondta azt is, hogy a megyegyűlés nagy valószínűséggel Pro Comitatu (A megyéért) posztumusz kitüntetéssel ismeri majd el Bujtor István munkásságát. Kitért arra is, hogy noha nagy még a gyász, véleménye szerint a közgyűlés még az idén kiírja a színház igazgatói tisztségére a pályázatot.

Eperjes Károly, valamint Szeles József és Kőrösi Csaba színművészek, továbbá Perlaki Róbert szcenikus helyezték el a sírnál a Petőfi Színház koszorúját – mondta Varga Róbert, a teátrum sajtófőnöke a zárt körű megemlékezést követően az MTI-nek.

Hozzátette: a sírnál Eperjes Károly köszönt el néhány szóval “igazgatónktól és barátunktól”.

A színház sajtófőnöke szerint Bujtor István világos irányt adott erre az évadra, és a társulat ezen az úton megy tovább. Bujtor István szellemisége és művészi igényessége még sokáig meghatározza a veszprémi színház munkáját – vélte Varga Róbert.

15 óra után Bujtor István tisztelői, barátai is leróhatták kegyeletüket a koszorúkkal és virágokkal borított sírnál. Az addig megjelent mintegy kétszáz gyászoló között virággal, főhajtással búcsúzott Bujtor Istvántól Huszti Péter és felesége Piros Ildikó. Az elhunyt művész felesége, Balázs fia, Anna lánya és testvére, Frenreisz Károly mintegy fél órán át fogadták a részvétnyilvánításokat.

A balatonszemesi temetőben gyászzene szól, s késő délután is folyamatosan érkeznek virágokkal, mécsesekkel a gyászolók a művész sírjához.

Hirdetés

Szólj hozzá!

Watch Dragon ball super