in

Cserháti Zsuzsa: “Tíz évig kellett visszafognom magam.”

Hirdetés

Petárdák Cserhátinak címmel közölt anyagot a Film Színház Muzsika 1996-ban, mutatjuk Perjés János anyagát.

Szeptemberben látott napvilágot Cserháti Zsuzsa Hamu és gyémánt című első (!) CD-je. A kivételes adottságú énekesnő tízévi hallgatás után tíz új dallal lépett a nyilvánosság elé. Sokan várták a visszatérést a közönség körében, többen tartottal tőle a szakmában. A dalszövegek sorai szolgálnak mottóul Zsuzsa gondolataihoz. – indul az 1996 novemberében megjelent anyag.

Új dal szól a zongorán,
annyi csendes év után ez gyönyörű szép

– Tíz évig kellett visszafognom magam. Sokat vártam, hogy azt a rengeteg zenét, ami bennem van, kiadhassam. Többre vágytam, de ajtóstól rontani a házba nem lehet Olyan ez, mint amikor az emberi tíz év sötétzárka után kiengedik, é; megvakul. Újra meg kell szokni a fényt.

Minden dal most a lelkemből szól át,
minden dalban egy új világ.

– A lemez szerzői között vannak kortársaim, akik átélték mindazt, amit én. De a többiek ódzkodtak az egésztől. Úristen, nem ismerjük ezt a nőt! Jó, hát tudjuk, hogy volt egy Cserháti… Féltek tőlem. Aztán megszületett a csoda. Egy sor változtatás nem kellett. Mind a melódiák, mind a szövegek rám készültek. Erezték a lelkemet, az akaratomat, a céljaimat. Ez az igazi stílusom. Dögös, dzsesszes, populáris. Ez most hiánycikk.

Csak ne legyen csönd,
abban meghalnék…
… néhány év, ami félig arról szól,
mit nem csináltam jól.

– Én a nulláról kezdtem. Olyan fokon süllyedtem el a tíz év alatt, hogy azt nem lehet elmondani. Sokat változott a gondolkodásmódom. Nem volt egyszerű. Rengeteget segített a zene, a gyerek, egy-két barát és az anyám, emberfeletti módon. Nagyon egyedül voltam, volt min gondolkodnom, de józan ésszel minden megoldható.

Nem kell, hogy vigasztalj,
én már elvagyok így magammal.

– A sors játéka. A sikereimet az ellenségeimnek köszönhetem. A pletykák miatt maradtam fenn, és a visszahúzódás sodort bele a jóba, az irodalomba, a zenébe. Sok mulasztást pótoltam.

Aztán vége van és újból jön a néma út,
át az alvó városon
Bárcsak valaki mondaná,
van-e értelme, hogy újra kezdjem
– nem tudom.

– Igen, sok a kétség. Csak az van. Előtte a remény. Még ott a kérdőjel, hogy mi lesz. Nem baj. Hatalmas felelősség, nem csaphatsz be embereket, meg kell felelni. A Charlie-koncerten petárdát gyújtottak nekem! Isten hozott! – mondták. Akkor kezdtem felébredni. Visszafogtak hosszú évekig, de akkor úgy éreztem, nem tudom az éneklést abbahagyni. Én nem akarom, hogy az utcán megismerjenek. Csak hallgassanak meg. A lelkemet, a szeretetemet akarom továbbítani a dalaimban.

Hamu és gyémánt ragyogj hát,
én csak benned élek tovább.

– Volt vidéken egy tanítványom, 12 éves kislány, aki egy talizmánt adott nekem és egy levelet: „Ne tessék törődni semmivel, ha az Isten becsuk egy ajtót, kinyit egy ablakot”. Most kinyitotta ezt a nagyon nagy ablakot. Nekem feldobtak egy labdát és el kell kapnom.

Cserháti Zsuzsa – Egy elfelejtett dal KVÍZ – Tudod a dalszöveget?

Cserháti Zsuzsa egyik legnagyobb slágerének dalszövegét hoztuk el kvízünkbe. A feladat egyszerű: válaszd ki, hogy melyik szó illik a kipontozott rész helyére!

Hirdetés
Hirdetés

Szólj hozzá!

Nem gondoltuk, hogy ez lesz az utolsó – emlékezzünk Cserháti Zsuzsára

Eötvös Gábor 17 éve hunyt el – emlékezzünk rá