in

Csík Ferenc-díjat kapott Görbicz Anita

Budapest, 2021. június 22. A Csík Ferenc-díjjal elismert Görbicz Anita 233-szoros válogatott, visszavonult kézilabdázó a magyar sport napja alkalmából tartott díjátadón az Emberi Erõforrások Minisztériumának Tükörtermében 2021. június 21-én. MTI/Soós Lajos

Rangos elismerésben részesült a Győri Audi ETO KC nemrég visszavonult klasszis játékosa, Görbicz Anita. A csapatkapitány Csík Ferenc-díjat vehetett át Kásler Miklós Miniszter úrtól az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2021. június 22-én kedden.

A Magyar Sport Napja (május 6.) alkalmából minden évben hivatalos ünnepségen tüntetik ki a magyar sportért aktívan tevékenykedő szakembereket és eredményes sportolókat, azonban idén a díjak személyes átadására a járványhelyzet miatt még nem került sor.

A járványhelyzet pozitív alakulásával a mai napon az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője Kásler Miklós Csík Ferenc-díjban részesítette Görbicz Anitát.

E rangos elismerést kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó sportolók részére, valamint életmű elismerésére adományozzák évről-évre.

Megnyitójában Kásler Miklós kiemelte: a sport a nemzeti identitás része lett Magyarországon, és olyan időszakokban, amikor a nemzet önkifejezésének különböző akadályai voltak, akkor a nemzet együvé tartozását a sportolók mutatták fel a magyar nemzetnek és a nagyvilágnak is.

“Gyerekkoromban hol Papp Laci szerettem volna lenni, hol Gerevich, hol Balczó András, és folytathatnám a sort. Ha visszatekint az ember a magyar sport történetére, nemcsak az eredmények imponálók, hanem rendkívül imponálók azok a személyiségek, akik a magyarságot képviselték. Amikor önöket köszöntöm a magyar sport napján, önök az elődeik nyomdokába léptek, és ahogy nekünk az önök elődei példaképeink voltak, úgy önök is példaképek a jelenlegi, következő generációnak, és az egymást követő generációknak. Köszönöm a magyar nemzet és a kormány nevében az önök teljesítményét, de az edzőik teljesítményét is, és mindenkinek a segítségét, akik az önök sikereihez hozzájárultak” – mondta.

Kásler Miklós kiemelte, a versenysport pozícionál egy országot a nagyvilágban.

“Befolyásolja azt, hogy miként gondolnak a többi ország nemzetei arra a sportnemzetre, amelyet önök és én is képviselünk. Elmondanám, hogy felelős japán emberrel tárgyaltam Tokióban, és megkérdezte, hogy a magyar tudomány mire képes. Én azt mondtam, hogy 17 Nobel-díjunk van. Ő megkérdezte a tanácsadóját, majd azt mondta, hogy Japánnak 22. Igen, válaszoltam, csakhogy mi tízmillióan vagyunk, ők meg legalább tízszer annyian. És hogy legyen hab a tortán, mondom neki, hogy az ifjú koromat mindig azzal az eredménnyel töltöttem el, hogy az olimpiákon Magyarország és Japán az ötödik vagy a hatodik. Mondanom sem kell, hogy ez a tény a tárgyalásokat nemcsak megkönnyítette, hanem fel is gyorsította” – fogalmazott Kásler Miklós, aki Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkárral adta át a kitüntetéseket.

Görbicz Anita mellett idén, Vanek Ákos és Engelhardt Katalin részesült még az elismerésben.

– MTI – gyorietokc.hu

Fotó:  MTI/Soós Lajos

Szólj hozzá!
Hirdetés

Retró kérdések innen-onnan VILLÁMKVÍZ 212. rész

MESZK kedvezmények – mutatjuk a lehetőségeket!