in

Egy modern elektromos autó: a BMW i3

Az elmúlt években a legnagyobb gyártók is beszálltak az elektromos autók tervezésébe, piacra dobásába. Folyamatosan érkeznek az újdonságok, a hangsúly egyre jobban ezekre a modellekre helyeződik. Ennek egyik tökéletes képviselője a BMW i3, ami egy igazán prémium minőséget képviselő jármű lett.

Mit kell tudni a BMW i3 használatáról?

 

Természetesen az elektromos autók működtetéséhez nem elég az ideális modell megvétele, hanem a kiegészítőkre is gondolni kell. Az elektromos autó töltő kulcsfontosságú a megfelelő használathoz, a beszerzése ma már egyszerűen megoldható például az eautotoltokabel.hu oldaláról. A töltő segítségével tudjuk minden nap használatba venni a járművet. Ezért is szokott általában az első kérdés az lenni egy elektromos autóval kapcsolatban, hogy mégis mekkora a hatótávolsága.

 

A bemutatást ezért is érdemes a teljesítménnyel kezdeni. A BMW i3 teljesen elektromos meghajtással rendelkezik, az i3 szériában pedig a legnagyobb akkumulátor a 120AH-ban van. Ez egy 42 kWh-s akku, aminek a felhasználható teljesítménye a becslések szerint körülbelül 38 kWh. Ez bőven elegendő ahhoz, hogy kényelmesen meg tudjunk tenni 235 kilométert egyetlen egy töltéssel. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hatótávolságot több tényező is befolyásolja, amire érdemes odafigyelni.

 

A BMW i3 hideg időben, nagy sebesség mellett 120 kilométert tud megtenni, enyhébb, kellemesebb időjárásban pedig 190 kilométer is lehet a hatótávolság. A járműben rengeteg innovatív, technológiai újdonság található. Tökéletes választás egy vidéki kiruccanásra és nagyvárosi közlekedésre is. A benne elérhető modern funkciókkal sokkal kényelmesebb, komfortosabb lesz a vezetés.

 

Mit kell tudni a töltésről?

 

A BMW i3 Type2 csatlakozóval van ellátva, aminek a maximális teljesítménye 11 kW. Nulláról száz százalékra 3 óra 27 perc alatt lehet feltölteni. Egy DC 50 kW-os villámtöltővel ez az időintervallum már 36 perc lesz. A teljesítménye egyébként 170 lóerő, 0-ról 100 km/h-ra pedig 7,3 másodperc alatt képes felgyorsulni. A végsebessége 150 km/h.

 

A hatótávolságot is meg lehet hosszabbítani különböző praktikákkal. Érdemes odafigyelni a vezetési stílusra, mivel aki kicsit sportosabban, nagy sebességgel halad, az több energiát fog fogyasztani. Az sem mindegy, hogy mennyire van megpakolva a csomagtér. Egy leterhelt autó gyorsabban meríti az akkumulátort.

 

Az otthoni töltés a leghatékonyabb

 

Függetlenül attól, hogy BMW i3 vagy más modell van a garázsban, az elektromos autó töltésére nagy hangsúlyt kell fektetni. Ugyan minden járműhöz kapunk egy gyári töltőt, de ezt inkább érdemes biztonsági tartalékként használni. A leghatékonyabb módszer az, ha egy profi fali töltőt vagy töltőoszlopot telepítünk otthonunkban.

 

Ezzel kevésbé fogjuk leterhelni az áramhálózatot, gyorsabban tudunk tölteni, valamint az egész folyamat során kevesebb áramot fogunk felhasználni, így hosszú távon még spórolhatunk is.

Szólj hozzá!

A csodálatos hangú Lakatos Mónika Indiában lép fel

Orgoványi Anikó: Születésnapodra