in ,

Elhunyt a legendás magyar szaxofonos

Elhunyt Fekete Gyula, azaz Szaxi Maxi . A hírt a zenész családja közölte augusztus 21-én.

“Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a mai napon Fekete Gyula, Szaxi Maxi, hosszú küzdelem után úgy döntött, hogy pihenni tér.

Köszönjük, hogy megtanítottál bennünket szívvel élni és oroszlánként harcolni!” – közölte a gyászoló család a közösségi oldalon.

Zenész családban született

A Hungária együttes legendás szaxofonosa, Fekete Gyula zenész családban született. Apja a Stúdió 11-ben baritonszaxofonozott, édesanyja pedig szimfonikus zenekarban hegedűs volt. Szülei nyomására egyszerre kezdett zongorán és hegedűn tanulni, ám mégis a szaxofon vált a legkedvesebb hangszerévé.

1965-től a One Generation zenekarban kezdett játszani, majd amikor 1968-ban megismerte Várkonyi Mátyást, megalakították a Zé-gé együttest, ahol két évig zenélt. 1971-ben a Láng Művelődési Házban találkozott először az akkor még beatzenét játszó Hungária együttes vezetőjével, Fenyő Miklóssal. Ekkor megegyeztek, hogy egy ideig együtt fognak zenélni. Tagsága idején egy kislemezük jelent meg, A. oldalon a Hosszúhajú Éva, B. oldalon a Dr. Schizofrén dalokkal. 1973-ban kivált a zenekarból.

1979-ben, amikor a Hungária együttes ismét megújult, Fekete Gyula is visszatért és ettől számíthatjuk az általa elért legnagyobb sikerek kezdetét.

A „Jampi” Hungária tagjaként olyan számokban működött közre, mint pl. a Neonparádé, Randi Andi, Taxi Szaxi, Twist troli stb.

A Hungária 1983-as felbomlása után automatikusan a Dolly Roll együttes tagja lett, ahol szintén sikeres dalokat énekelt (Wind szörny, Naplemente, Maria Makaroni stb.).

1990-ben kilépett a Dolly Rollból és szólókarrierbe kezdett.

1992-ben megalapította a Maximusic Kiadót. Énekes-zongorista előadóként bejárta a világot. Szaxis-énekesként hangulatos rock and roll szólóműsorával valamint  6 tagú élőben játszó zenekarával, a Szaxi Maxi Music Band-el vállalt fellépést.

Fekete Gyula 67 éves volt!

Nyugodjon békében!

Fenyő Miklós: “Béke Veled, Gyula!”
Dolly gyászol: “Nyugodj békében Gyuszi!”

Szólj hozzá!
Hirdetés

Fenyő Miklós: “Béke Veled, Gyula!”

Dolly gyászol: “Nyugodj békében Gyuszi!”