in

Elhunyt a magyar slágergyáros, Vándor Kálmán

Életének 94. évében kedden elhunyt Vándor Kálmán aranytollas sportújságíró – tájékoztatta a család az MTI-t.

Vándor Kálmán 74 éve, 1942-ben lett a Nemzeti Sport tudósítója, majd dolgozott a Népsportnál, a Friss Újságnál, a Magyar Rádió olasz szerkesztőségében, a Képes Sportlapnál, a Képes Sportnál, 1956 szeptemberétől csaknem négy évtizeden át a Népszavánál, s onnan ment nyugdíjba.

Nézd meg Vándor Kálmán nyilatkozatát – nyugodjon békében.

Tudósított több száz válogatott labdarúgó-mérkőzésről, járt olimpiákon, labdarúgó-világbajnokságokon, volt az MLSZ sajtófőnöke is, emellett sporttémájú könyveket is írt. Elmondása szerint mégis talán arra volt a legbüszkébb, hogy egyszer – 57 évesen – néhány percre beállhatott a Lakat Károly szövetségi kapitány által irányított magyar válogatottba, Spanyolországban, egy benidormi edzőmérkőzésen.

eMeRTon-életműdíjjal kapott

A sportújságírás mellett olasz slágerek szövegeinek magyarításával szerzett magának országos hírnevet és népszerűséget, nevéhez kétszáznál is több táncdal szövegének megírása vagy fordítása fűződik.

Olyan nagy nevek köszönhetik neki a felejthetetlen dalokat, mint Kovács Kati, Cserháti Zsuzsa, Harangozó Teri, Fenyvesi Gabi, Koós János, Szécsi Pál, Payer András, Aradszky László, Korda György, Balázs Klári, Vámosi János, Záray Márta, Mátrai Zsuzsa, Kovács Erzsi és Sárosi Katalin.

Vándor Kálmán zseniális dalszövegei nélkül a magyar zenei élet számos csodás dallal lenne kevesebb. Olyan hihetetlen slágerek kaptak magyar verset keze nyomán, amelyeket a mai kor embere is szeretettel dúdol. Szerelemről, életről, boldogságról és csalódásról írt. Bobby Solo, Rita Pavone, Caterina Caselli, Gigliola Cinquetti és még sokan mások, talán még ma is csak olaszul szólalnának meg, ha nincs Vándor Kálmán.

Az 1922. november 5-én, Békásmegyeren született Vándor Kálmánnak 2002-ben Aranytollal, 2003-ban eMeRTon-életműdíjjal, 2005-ben sportújságírói életműdíjjal ismerték el munkásságát. 2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet.

Szerzőként, társszerzőként jegyzett főbb művei: Labdarúgó-világbajnokságok (1978), Gól volt, gól nem volt (1986), Futballvilágbajnokok A-tól Z-ig (1986), Üllői úti kapufák (1988), Futball-lexikon (1990).

Vándor Kálmán temetéséről később intézkednek.

– MTI –

Nézd meg Vándor Kálmán nyilatkozatát – nyugodjon békében.

Szólj hozzá!

Magyarországról is nézhető a világsztár temetése

Hogyan tovább Ridikül? Itt tartunk most!