in

Elhunyt Kelemen Magda

Hirdetés

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Kelemen Magda zenepedagógus, komolyzenei műsorszerkesztő, Duna Televízió nyugalmazott munkatársa – tájékoztatta a család az MTI-t.

Kelemen Magda 1953-ban kezdte a zenei szerkesztést, miután elvégezte a Zeneakadémiát, ahol többek között Kodály Zoltán, Ligeti György, a zenetörténész Szabolcsi Bence és Bárdos Lajos tanította. A zeneszeretetet még a családból és a bajai zárdaiskolából hozta.

A régi szép idők

A rádióban Kelemen Magda a szimfonikus rovat szerkesztője, majd vezetője lett. Olyan művészekkel dolgozhatott együtt, mint Báthy Anna és Palló Imre, akikkel Kodály teljes Magyar népzene sorozatát sikerült felvenniük.

– A rádió után zeneelméletet és szolfézst tanítottam a Fővárosi Zeneiskola Szervezetben – emlékezett a “régi szép időkre” Kelemen Magda. Ez remek hálózat volt, kiváló pedagógusokkal. Legkedvesebb tanítványom Batta András volt. Ő ma a Zeneakadémia rektora.

Tíz évet Kelemen Magda az Országos Filharmóniánál dolgozott. Itt indította el 1970-ben a koncertbérletet négy zongoraművésszel: Lantos Istvánnal, Falvai Sándorral, Kocsis Zoltánnal és Ránki Dezsővel.

Szűk családi körben búcsúztatják

Ezután jött a Magyar Televízió, ahol nagyon sokat dolgozott Horváth Ádámmal és Czigány Györggyel. A szerkesztőasszonyhoz a komolyzene tartozott. Bartha Dénessel egy teljes Haydn-sorozatot készített, amelyet Horváth Ádám rendezett. Két portrét és számos koncertfelvételt készítettek Ferencsik Jánossal. 1981-ban a Bartók- majd rá egy évre a Kodály-centenárium következett.

“Ha ennyi év zenéje után tanácsot adhatok embertársaimnak, az csak annyi, hogy ne elégedjenek meg a megszokottal. Legyenek igényesek. Legyenek nyitottak a jó zenékre, könnyűre és komolyra egyaránt.” – mondta Kelemen Magda, akit szűk családi körben helyezik örök nyugalomra.

– MTI – nol.hu –

Hirdetés
Hirdetés

Szólj hozzá!

Jó hír az Edda Művek rajongóinak

A nap képe – Törőcsik Mari a próbán