Elment az első magyar tévébemondó, Mednyánszky Ági

Hirdetés

Mednyánszky Ági 88 évet élt – emlékezzünk július 7-én eltávozott kedvencről.

Több mint 50 évig tagja volt a Fővárosi Operettszínháznak Mednyánszky Ági, a Szabó család nélkülözhetetlen Icukája, ki a két világháború között nővérével együtt lép fel zenész színházakban, és már 17 évesen komoly szerepeket játszik filmekben is.

Évtizedeken át a hazai színjátszás meghatározó tagja, és csendes jókedélységével, szeretetre méltó természetével mindenki kedvence. Főbb filmszerepei: Heten mint a gonoszok (1943), Szováthy Éva (1944), Kétszer kettő néha öt (1955), Szemüvegesek (1969).

1957-ben, a magyarországi televízióadás beindulásakor Mednyánszky Ágit kérik fel az első tévébemondónői feladat ellátására: az arcával, hangján szólalt meg hazánkban először az új technikai vívmány.

Bár egész életében játszott a színpadon, az utóbbi években egyre több, és több szerepet kapott; újra felfedezték a rendezők. 2010-ig játszott színházában a Kabaré, a Cigánybáró, a Muzsika hangjai, Marica grőfnő és más darabokban.

Az elmúlt évek meghozták számára a sokáig elmaradt szakmai megbecsülést is: elsőként ő kapta meg a MASZK Színészegyesület Gobbi Hilda díját, és 2004-ben a Magyar Operett Napján Életmű-díjjal jutalmazták. A Fővárosi Operettszínház örökös tagja.

Mednyánszky Ági említett nővére az a Mednyánszky Henriett, aki balett tánctanárként fiatalok ezreit tanította – és ma is tanítja – a modern balett rejtelmeire.

Egész életét ezzel töltötte, tanítványai sok-sok évtizede szeretettel emlegetik.

Hirdetés
Hirdetés

Szólj hozzá!