in

Esztergályos Cecília ma ünnepel – olvasd el önvallomását

Hirdetés

Esztergályos Cecília január 26-án ünnepli a születésnapját, sok boldogságot kívánunk.

Esztergályos Cecília Magdolna Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész. Esztergályos Károly Balázs Béla-díjas rendező húga ma lett 77 éves.

Esztergályos Cecília 2009. januárjában az alábbi Önvallomást írta magáról.

“Születtem, hogy mikor, ki emlékszik már rá?

Régen múlt század közepén, konkrétan 1943. január 26-án a Baross utcai Klinikán, családom nagy-nagy örömére. Azóta is csak azok érdekelnek, akiknek nagy-nagy örömet tudok szerezni.

Szóval, kora gyermekkoromban kiderült, hogy egy kicsit más vagyok, mint a korombéli gyerekek. Csak a bohóckodáson, a rosszalkodáson, és már akkor is a magam és mások szórakoztatásán járt az eszem. Iskoláimat nem jó tanulóként végezgettem, de mentségemre legyen mondva 9 éves koromtól 17 éves koromig tartó tanulás után az Állami Balett Intézet Klasszikus Balett főtanszakon szorgalmam eredményeként kitűnő eredménnyel diplomáztam. Első munkahelyem a Pécsi Balett volt, melynek három szezonon át voltam szólótáncosa Eck Imre keze alatt.

Korán felfedezett a film. Elsőként a mai Oscar -díjas Szabó István látott bennem fantáziát, őt a kor ismert rendezői követték. Ezek után arra gondoltam, hogy ez a szép hivatás is megtanulható, és újabb négyévi tanulás után a Színművészeti Főiskolán 1968-ban újabb művészdiplomát szereztem. Első színházam Kazimír Károly Thália Színháza volt, amit 17 szép és eredményes év után 5 év Nemzeti Színház követett, ahol Vámos László és Sík Ferenc keze alatt játszhattam. Innen Veszprémbe kerültem, majd ismét vissza a Nemzetibe, melyet egy akkor úttörő vállalkozásnak indult televíziós sorozat a Família Kft. követett. A közel kilenc évig forgatott sorozat után öt év “szabadúszás” következett sok-sok színházi és filmes, de elsősorban TV-show feladattal. 5. szezonja a József Attila Színház tagja vagyok, ahol kitűnőbbnél kitűnőbb vígjátékokban szórakoztathatom a közönséget, tehát azt tehetem, ami miatt színész lettem.

A föstészet nagy szerelem

Jelenleg még játszom a Ruttaki Éva Színházban egy remek szerepet a darab címe Veszélyes Szeszélyek és a Körúti Színházban a Vörös Malom című darabban ezenkívül a Pszichószínházban is.

A színjátszás mellett a kerámia és a “föstészet” az újabb nagy szerelem, de a horgolás és a szövés is boldoggá tesz.

Az elmút években számos kiállításon szerepeltek munkáim. A budapesti nagy galériák mellett bemutatkozhattam az ország több városában is.

Boldog vagyok, hogy most Önökkel találkozhatom.

Sok szerettel köszöntök mindenkit: Esztergályos Cecília”

Hirdetés
Hirdetés

Szólj hozzá!

Születésnapi pénzadománygyűjtés a Tábitha Gyermekhospice Háznak

Edda Művek – Minden sarkon álltam már