Felfoghatatlan! 18 éve történt a tragédia Budapesten

Hirdetés

Napra pontosan 18 évvel ezelőtt, 1999. december 15-én égett le Magyarország akkori legnagyobb fedett sportcsarnoka, a Budapest Sportcsarnok.

Az 1982-ben átadott BS 1999. december 15-én égett le. A hivatalos vizsgálat szerint az éppen ott tartott karácsonyi vásár egyik standján égve hagyott gyertya okozta a tűzvészt.

Az oltást irányító Balázs József alezredes később arról számolt be, sem tűzoltásvezetőként, sem igazságügyi szakértőként nem kérték ki a véleményét. A tűzoltók az elemzések során az okok közül nem tudták kizárni a szándékosságot, az elektromos hibát és a nyílt láng használatát sem. „Sajnos, a körülmények szerencsétlen és tökéletes együttállása ideális volt egy ekkora tűzesethez” – fogalmazott Balázs.

A nagy erők bevetése ellenére nem sikerült megmenteni a BS-t. Eleinte 3-as riasztást jelöltek meg, de miután az érkezéskor látták, az emeleti ablakokból is kifelé csapnak a lángok, 5-ös fokozatúvá változtatták. Először még csak hat jármű fecskendője és emelőkosara dolgozott, később összesen 32.

A tűz során 10 milliárd forintos kár keletkezett. Ez volt az ország egyetlen, több ezer ember befogadására alkalmas koncert- és rendezvényhelyszíne.

Az eredeti BS néhány mutatója:

A lelátón elhelyezett székek száma: 7000, a kihúzható tribünön elférő emberek száma: 3000. A küzdőtérre helyezhető székek száma 2500, a maximális befogadóképesség: 12 500 fő.

A csarnok átmérője a lábazatnál: 117 méter, a tetőn: 127 méter. Az épület magassága 26,5 méter, alapterülete 12 000 négyzetméter.

A BS helyére 2001-ben kezdték el építeni a Budapest Sportarénát, amely végül 2003. március 13-án nyitotta meg kapuit.

Hirdetés

Szólj hozzá!

Watch Dragon ball super