in

Fenyő Miklós: “mit ér a rock and roll egy kis…”

Fenyő Miklós szerint a jampi létforma mindenkinek mást jelent, van, akinek semmit, és van, akinek mindent.

Nem elég jampinak lenni, annak is kell látszani – talán így foglalható össze mindaz, ami az 1970-es évek végétől egészen az 1990-es évek elejéig uralta a hazai fiatalok zenei hovatartozását. Merthogy valaki vagy vérbeli jampi volt, vagy nem, a kettő között nem volt átmenet. Ma már persze nagyon kevesen vannak azok, akik a stílust ízig-vérig képviselik, a háttérből azonban helyet követel magának egy generáció, amely igenis szeretné visszahozni ezt a köztudatba – ha máshogy nem, legalább egy-egy buli erejéig.

Hasonlítani szeretnének
– Ez a létforma mindenkinek mást jelent, van, akinek semmit, és van, akinek mindent. A jampec szót már korábban, az 1950-es években is használták, de akkor Magyarországon ez egy osztályellenes jelzőnek számított, ezért az 1970-es évek végén a jampi szót kezdtük el használni. A jampik teljes egészében felvállalják ezt a stílust, ezzel együtt pedig valamilyen társadalmi heccelésbe mennek át a viselkedésükkel, küllemükkel, zenei beállítottságukkal. A szó újbóli használata szemtelenség volt, de mit ér a rock and roll egy kis szemtelenség, szexisség, provokáció nélkül? – tette fel a költői kérdést Fenyő Miklós, amikor delmagyar.hu arról érdeklődött, vajon mit jelent jampinak lenni. Az énekes úgy látja, ez a fajta provokáció volt az, ami olyan mély nyomot hagyott a társadalomban akkor, hogy annak hatása a mai napig érződik.

– Persze azt ma már nem lehet mondani, hogy ugyanez a fajta szemtelenség hajtja előre a fiatalokat, sokkal inkább egy visszaemlékezésről, egy újraátélésről vagy az arra tett kísérletről van szó, ami nagyon aranyos dolog, és szerintem tiszteletben is kell tartani. Fellépéseim során én is több olyan bulival találkoztam, ahol a fiatalok nagyon igyekeztek, hogy a tánc mellett a fizimiskájuk is korhű legyen – mondta. De mit kell tenni azért, hogy valaki valóban jampinak nézzen ki?

A jampikülső receptje
Az énekes szerint bár kötelező kellékek nincsenek, van néhány olyan dolog, aminek mindenképpen az öltözék részét kell képeznie.

– Ha éppen jól hozzák a fazont, akkor valami régi vágású zakó, a cipőre lógó nadrág, az ing és az attól teljesen eltérő mintázatú nyakkendő az, ami szériafelszerelés kell, hogy legyen a fiúknak, színben pedig a leginkább rikítókat kell összeszedni. A frizura természetesen egyértelmű: olyannak kell lennie, mint Elvis Presley-é – mondta Fenyő Miklós.

Szólj hozzá!

Fotók: 3 érdekes Aradszky László portré

Megható képpel búcsúzik a színház a ma elhunyt színésztől