Gobbi Hilda 75 évet élt – emlékezzünk rá

Hirdetés

Gobbi Hilda Kossuth-díjas színművésznő 1988. július 13-án hunyt el – tisztelegjünk előtte.

A már fiatalon tehetségével kitűnő Gobbi Hilda legnépszerűbb szerepeinek egyike Szabó néni volt, a rádióban hetente jelentkező Szabó család című sorozatban.

Nevéhez fontos intézmények alapítása fűződik: Bajor Gizi Emlékmúzeum; Horváth Árpád Színészkollégium, Jászai Mari és az Ódry Árpád Színészotthon.

Sokoldalú művész volt: színészi skálája a bohózattól a tragédiáig ívelt. Rendkívüli humora, karikírozó képessége számos felejthetetlen alakítást eredményezett színpadon, filmen és rádióban egyaránt.

Tiszteletére 2001-ben a MASZK Országos Színészegyesület kezdeményezésére, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a MASZK megalapította a Gobbi Hilda-díjat.

Rendkí­vüli humora, karikirozó képessége sok felejthetetlen alakí­tást eredményezett színpadon, filmen, rádióban egyaránt.

Kezdeményezésére jött létre a Bajor Gizi emlékmúzeum, a színinövendékeknek a Horváth Árpád kollégium, az idős színészek számára pedig a Jászai Mari és az Ódry Árpád színészotthon. A Jászai otthonból később – szintén az ő kezdeményezésére – a fiatal színészek otthona lett. A Színházművészeti Szövetségben, valamint a Színész Szakszervezetben sokat tett a rászoruló színésztársaiért.

Gobbi Hilda 1988. július 13-án halt meg. Végakaratának megfelelően vasládába helyezett hamvai mellé színésztársai egy csomag fűmagot, az Imperial versenyló patkóját és visegrádi villájának egy tégladarabját tették, mert egyik utolsó interjújában ezeket említette arra a kérdésre, mit vinne magával a földi létből a Styx túlpartjára.

Végrendeletében – mivel családja nem volt – vagyona egy részéből az Aase-díjat alapította meg, illetve az összeg kis részéből rászoruló, idős színésztársait támogató alapot hozott létre – ez a támogatás azonban mára jelentéktelen összegűvé vált. Visegrád- Szentgyörgypusztai nyaralóját alkotóház céljára ajánlotta fel. Tiszteletére alapították meg 2001-ben a Gobbi Hilda-díjat a pályájuk delén túl lévő, korábban nem díjazott színészek számára.

Hirdetés

Szólj hozzá!

Watch Dragon ball super