in

Gyászhírt közölt a Gárdonyi Géza Színház – szeptemberben lett volna 73

Hirdetés

Az egri Gárdonyi Géza Színház hivatalos oldalán március 25-én reggel közölte a szomorú hírt.

Március 20-án váratlanul elhunyt Csendes László színművész, a Gárdonyi Géza Színház alapító és örökös tagja.

Pályáját 1962-ben a Komáromi Magyar Területi Színházban kezdte, majd a nyolcvanas évek elejéig a Kassai Thália Színház tagja volt, ahol Dériné-díjjal tüntették ki. Négy évet töltött a kecskeméti Katona József Színháznál, valamint a debreceni Csokonai Színháznál töltött. Egerbe Gali László felkérésére jött, alapítótagja volt az önálló társulatnak.

1997-ben a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, sikeres alakításaiért itt kapott Jászai-díjat. A közönség nagy örömére és Csizmadia Tibor meghívására két évvel ezelőtt mégis visszatért az egri társulathoz. Zenés vagy prózai szerepeit, sikereit nehéz lenne felsorolni, hiszen a pályán töltött négy évtized alatt játszott klasszikus- és kísérleti darabban, rendezett. Egerben Sütő András: Énekes madár, és az Egy lócsizsár virágvasárnapja című évadnyitó előadásokban tűnt fel.

Emlékezetes alakításai voltak Miller: Két hétfő emléke, Henry Higginsként Shaw: Pygmalionjában vagy Vörösmarty Csongoraként. Ki ne emlékezne a Kaviár és lencse, Örkény: Tóték című művében játszott főszerepeire? Többször hívták vendégművészként Budapestre, szívesen emlékszik a Vígszínházban Rostand: Cyranojára, és a Budapesti Nemzeti Színház Németh László: Villámfénynél című előadására. Játszotta Shakespeare: III. Richárd címszerepét.

72 évet élt

Sík Ferenc-díjat kapott a Ratkó József: Segítsd a királyt! főszerepéért. Egerbe Williams: Macska a forró bádogtetőn című darabjának Apa-szerepéért hívták vissza. Az egri közönség láthatta Brecht-Weil: Koldusoperájában, Dés-Nemes: Valahol Európában, Marquez: Száz év magány, Vajda Katalin-Fábri Péter: Anconai szerelmesek, Sarkadi: Elveszett paradicsom, vagy Alan Jay Lerner-Frederick Loewe: My Fair Lady című darabjaiban. Több mint húsz filmet forgatott.

Színészi hitvallása, hogy a színpadi játéknak mindig hitelesnek és igaznak kell lennie. Ahogy Shakespeare fogalmazta meg: „A szenvedély valódi zuhataga, szélvész és forgószelek közepette is bizonyos vérmérsékletre kell törekedned, ami annak simaságot adjon.”

Shakespeare-től meg lehet tanulni a színjátszás csínját-bínját, de van egy plussz, amit még elmagyarázni sem lehet –mondta egyszer egy interjúban.

2017 szeptember 21-én lett volna 73 éves.

Szólj hozzá!
Hirdetés

Berek Kati búcsúztatása képekben

Megjelent Kocsis Zoltán A Tribute című kiadványa