in

Gyulai István Memorial 2022 – infok itt!

Gyulai István Memorial 2022 – infok itt!

Augusztus 8-án Székesfehérváron megkezdődik a 2022-es Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj. A várakozások közepette tekintsünk vissza arra, hogyan lett a tavalyi esztendőben a világ ötödik legerősebb egynapos versenye a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban megrendezett viadal.

Már a Memorial történetének első évtizedében járt nálunk Asafa Powell és Yohan Blake, ugrott a világcsúcsért Mutaz Essa Barshim, de 2021-ben egy teljesen más szintre lépett a verseny. A júliusi viadalt megelőző fél évben folyamatosan jöttek a nagyobbnál nagyobb sztárok érkezésének a bejelentései, amiből sejteni lehetett, hogy valami hatalmas dolog van készülőben.

A kétnapos megmérettetés első napján Anita Wlodarczyk már ötödik alkalommal nyerte meg a kalapácsvetést a nők között, a férfiaknál pedig a fiatal ukrán Mykhaylo Kokhan 80,78 méteres egyéni csúccsal diadalmaskodott. A hétfői sajtóeseményen pár héttel a tokiói olimpia előtt a világ legkiválóbb atlétáitól kérdezhettek fiatal atléták, akik így egy hatalmas élménytől inspirálódva térhettek haza.

Keress pénzt kérdőívek kitöltésével
Próbáld ki INGYEN

A másnapi fő versenynapon kilenc versenycsúcs is megdőlt, aminek egy már tízéves múltra visszatekintő viadalon hatalmas értéke van: Liveta Jasiunaite (gerelyhajítás), Maksim Nedasekau (magasugrás), Tom Walsh (súlylökés), Elaine Thompson-Herah (100 méter), Akani Simbine (100 méter), Pedro Pichardo (hármasugrás), Femke Bol (400 m gát), Yasmani Copello (400 m gát), Shericka Jackson (200 méter) és Muktar Edris (3000 méter) neve került fel a rajt-célvonalhoz közel megtalálható dicsőségtablóra.

Ha ez nem lenne elég, akkor Akani Simbine 9.84-es 100 métere és Hugues Fabrice Zango 17,82 méteres hármasugrása egyaránt Afrika-csúcsot ért. Yasser Mohamed Triki 17,33 méteres új algériai csúcsa szintén bekerült a történelemkönyvekbe, ahogyan Femke Bol 52.81-es idejénél sem futotta le korábban egyetlen holland nő sem gyorsabban a 400 méteres gátat.

A visszatérő vendégek közül nem csak Wlodarczyk tudott újabb első helyet begyűjteni, de a svéd Daniel Stahl is sorozatban harmadszor nyerte meg a diszkoszvetést.

A sportág legnagyobb sztárjai közül Grant Holloway, André De Grasse és Steven Gardiner is trófeával hagyhatta el Székesfehérvárt. A 100 méteren második Shelly-Ann Fraser Pryce és a 200-on második Shaunae Miller-Uibo elmondásuk szerint szintén nagyon élvezték nálunk a versenyzést.

Elaine Thompson-Herah lett az első az elsők között, ő érte el a legmagasabb pontszámot érő sikert, így megkapta az ezért járó dr. Spiriev Bojidar díjat.

Az év összes egynapos viadala közül a WA pontérték táblázata alapján felállított ranglistán a Gyulai István Memorial lett az ötödik legerősebb. Csak a zürichi Gyémánt Liga-döntő, illetve az oregoni, lausanne-i és monacói Gyémánt Liga-megmérettetéseknek volt magasabb a pontszáma.

A Memorial ezzel fölényesen a legjobb verseny volt a Continental Tour Gold sorozatának állomásai közül, és a Gyémánt Ligából is megelőzött nyolc viadalt.

Az idei esztendőben a legnagyobb cél, hogy olyan arcokkal ismerkedjenek meg az atlétika iránt érdeklődő magyar sportkedvelők, akiket az egy év múlva, 2023. augusztus 19-27. között Budapesten megrendezésre kerülő világbajnokságon is láthatnak majd az aranyéremért küzdeni. A rúdugró Armand Duplantis, a súlylökő Ryan Crouser, a diszkoszvető Daniel Stahl, a sprinterkirálynő Shelly-Ann Fraser Pryce, a kalapácsvető Wojciech Nowicki és Halász Bence, illetve az egyaránt gátfutó Jasmine Camacho-Quinn és Grant Holloway egyértelműen ebbe a kategóriába tartoznak.

Bővebb: Gyulai István Memorial 2022

Szólj hozzá!
Hirdetés

Bezárva 2022 film – íme a szereplők névsora

Strandok éjszakája 2022 – infok itt!