in

Hány gyomra van a tehénnek?- Mutatjuk a választ!

Hány gyomra van a tehénnek? – Mutatjuk a választ!

 

A szarvasmarháknak van egy gyomor, de négy részből áll, amelyek mindegyike saját funkcióját látja el.

A szarvasmarhák emésztésének sajátossága az úgynevezett “íny” folyamatos rágása ezen állatok által. Lenyelik az elfogyasztott ételt, gyakorlatilag anélkül, hogy összetörnék. Az előzetes enzimatikus kezelés után a gyomornedvvel és a nyállal megnedvesített ételtömeg regurgitációval visszatér a szájüregbe. A tehén szorgalmasan rágni kezdi a takarmánytömeget, és őrli újrafelnyelés céljából.

A tehén emésztőrendszere a következő szakaszokból áll:

  1. Szájüreg. A külső ajkak, két fogsor és egy izmos nyelv képviseli. Felelős a takarmánytömegek elsődleges elfogásáért, azok összetöréséért és lenyeléséért.
  2. Nyelőcső. Összekötő csatorna az élelmiszer tömegének szállításához a garatüreg és a gyomor között. Hossza körülbelül 0,5 méter.
  3. Gyomor. Összetett négykamrás rendszer, amely őrli a lenyelt ételt, hidratálja, lebontja és tovább vezeti az emésztőrendszer mentén.
  4. Vékonybél. Hagyományosan duodenális, sovány és iliac területekre oszlik. Itt a takarmánytömegeket epével és gyomornedvekkel dolgozzák fel, zsírokat és részben fehérjéket bontanak.
  5. Kettőspont. Felelős a takarmány végső erjedéséért, a fehérjék lebontásáért és a széklet képződéséért. Számos jótékony baktérium él itt.

 

Ez a cikk Hány gyomra van a tehénnek?- Mutatjuk a választ! először a Kvízmester.com. oldalunkon jelent meg.

Szólj hozzá!

Hány forint egy nap szabadság?- Mutatjuk a választ!

Ruttkai Éva vérbeli színpadi színésznő volt