in

Hasznos tudnivalók a fogtömés utáni időszakra

A fogászati beavatkozások sokunkban keltenek rémületet, pedig valójában a felkészültség és a jól tájékozottság rengeteget segíthet. Az igazság az, hogy bár maguk a kezelések picit kellemetlenek, mind érzéstelenítés mellett, fájdalommentesen történnek.

Időszakos állapotfelmérés

 

Szintén segíthet leküzdeni az indokolatlan félelemérzetet, ha rendszeresen beiktatunk egy alapos ellenőrzést, például ha bejelentkezünk a Budapest Dentalra egy állapotfelmérésre. Ezáltal sokkal kisebb téttel indulunk neki, hiszen a megelőzésre helyezzük a fókuszt, és nem akkor keressük fel a fogorvost, amikor már nagy a baj.

 

Persze bármennyire is odafigyelünk a gondos fogápolásra, előfordulhat, hogy olykor egy-egy tömésre lesz szükség, az alábbiakban elmondjuk, hogy mire érdemes ügyelni a fogtömés utáni időszakban.

 

A gyenge zsibbadás, a félmosoly teljesen normális, hiszen időbe telik, amíg kimegy az érzéstelenítő hatása. Az viszont sokszor homályos, hogy mit is mondott pontosan a szakember, mikor ehetünk újra.

 

A fogorvos tanácsai

 

Természetes, hogy nem emlékszünk mindenre, hiszen ilyenkor örülünk, hogy túl vagyunk a beavatkozáson, mehetünk is a dolgunkra, az agyunk pedig hajlamos elsiklani az apró részletek felett.

 

Először is tudnunk kell azt, hogy többféle tömés létezik, s nem mindig maga a tömés miatt kell tartózkodnunk a táplálkozástól. Egyrészt történhet az érzéstelenítés hatása, másrészt a fogtömés megszilárdulása miatt is.

 

A zsibbadás azt eredményezi, hogy nem érzékeljük megfelelően a nyelvünket, az ajkunk egy részét, s így nagyon veszélyes enni, hiszen könnyen sérülésekhez vezethet. Nem beszélve róla, hogy félre is nyelhetünk! Amíg teljesen ki nem megy az érzéstelenítő hatása, feltétlenül tartózkodnunk kell az étkezéstől.

 

Ami pedig a tömések típusát illeti, a fényre kötő már a rendelőben azonnal megszilárdul, de persze ez esetben is meg kell várni a zsibbadás elmúlását. Ellenben az amalgám töméseknél akár órákat is várni kell a megkötésig: számos fogászati rendelőben már nem is készítenek ilyen típust.

 

Az esztétikus betétek beragasztásakor szintén csak a zsibbadás elmúlását kell megvárni. Arany inlay esetében azonban másféle ragasztót alkalmaznak, ilyenkor 2-3 órát célszerű várni az étkezésig.

 

Gondos fogápolás

 

A tömött fog jóval “védtelenebb”, mint egy teljesen ép, ezért különös gondot kell fordítani az ápolására, ha tehát felmerült kérdésként, hogy mikor mossunk fogat először a tömés után, a válasz az, hogy az esti alapos tisztítást semmiképpen se mulasszuk el. Használjunk fogköztisztítót is, hogy a fogak közé beragadt ételmaradékokat is eltávolíthassuk. Amennyiben nincs panasz, elegendő a féléves kontroll.

 

A néhány napos érzékenység normális jelenség, azonban ha nem múlik, feltétlenül menjünk vissza a rendelőbe.

Szólj hozzá!

A szívünk szorul össze amikor ezt hallgatjuk! Evita: Ne sírj értem, Argentína

Eurojackpot nyerőszámok fríss – az Eurojackpot 2023. december 22-ei nyerőszámai