Hofi Géza rácáfolt az újságíró aggódására

Hirdetés

A Film Színház Muzsika 1983-ban Hofélia címmel írt anyagot. Mutatjuk Illés Jenő írását.

A Madách Kamarában Hofi Gézával találkozhattunk az elmúlt héten. A színházi műsorfüzet önálló estnek nevezi a produkciót. Az is, valóban: egy szuverén alkotóművész attraktív jelenlétét élvezhetjük minden másodpercben.

A színház és Hofi Géza randevúja szerencsésen sikerült. A néző örül már annak is, hogy létrejött, Hofi Géza pedig láthatóan élvezi a játékot. Nem tudom, ki hozta létre ezt a randevút Hofi és a Madách Színház között, de mindenképpen okosan cselekedett. Mindenekelőtt Hofi Géza érdekében.

Mert ez a kivételes humorral, látásmóddal, játékkedvvel rendelkező művész talán megérezhette azt, amit mindig tudtunk, hogy színpad nélkül, közönség nélkül az ő személyisége nem létezhet. Ezt a fajta játékmódot, ezt a színpadi létezéstechnikát állandóan életben kell tartani. Ezt a színészt kondicionálni kell, mint egy sportolót. A hosszútávfutó magányossága nem Hofi szám ára van kitalálva. Az ő személyiségéhez az aréna — százszemélyes vagy ezerszemélyes — nélkülözhetetlen.

Hofi és Szenes Iván együtt jegyzi íróként a műsort. Nagy stilisztának kellene lenni annak, aki első hallásra el tudná választani, mi származik Szenestől és mi Hofi Gézától. Mert Szenes dalszövegei úgy szellemesek, hogy politikai m agatartást, sőt tartást fejeznek ki. Világlátást hordoznak és szellemiséget. A tőle megszokott szellemességgel, találékonyan, bravúrosan, virtuóz megfogalmazásokkal. Ez a jellemző látásmód és fogalmazási stílus már a jellemet is iskolázza. S Hofi Géza számára kitűnő trambulin. Könnyedén léphet á t prózából a zene, a dal hangulataiba. Talán abban is segítette őt, hogy rokonszenvesebbé formálhatja a színpadi létezési stílusát. A játék hangszerelését. A Hoélia figura megformálásával megterem tett szellemi mozgástérben szabadon közlekedhet. A zenékben pihenhet és felfrissülhet. Nem kényszerül arra, hogy a lerohanó stílust erőltesse. A jellemképből felszikráz- tatható humort variálja, így születik meg a közhangulatot tükröző s közvéleményt formáló játékok áradása, amelyben helye van a tréfának, viccnek, az Express zenekarral való együttjátszásnak, sőt él a kellékek humora is, s a Koltai János által tervezett díszlet játékossága is.

Hofi közéletisége ezúttal zavartalanul élvezhető. Okos, bátor s kihívó. Szerencsére alig-alig fölényeskedik, mert jól tudja, a figurán belül kell maradnia, hogy játéka kedélyes, bensőséges, tehát hatásos lehessen.

Az elmúlt években volt egy pillanat, amikor azt éreztem, hogy Hofi, ha nem vigyáz, elveszti megszerzett népszerűségét.

Örülök, hogy ezzel az estével rám cáfolt . . . – áll az 1983-ban kelt anyagban.

Hirdetés
Hirdetés

Szólj hozzá!