Hofi Géza rácáfolt az újságíró aggódására

Hirdetés

A Film Színház Muzsika 1983-ban Hofélia címmel írt anyagot. Mutatjuk Illés Jenő írását.

A Madách Kamarában Hofi Gézával találkozhattunk az elmúlt héten. A színházi műsorfüzet önálló estnek nevezi a produkciót. Az is, valóban: egy szuverén alkotóművész attraktív jelenlétét élvezhetjük minden másodpercben.

A színház és Hofi Géza randevúja szerencsésen sikerült. A néző örül már annak is, hogy létrejött, Hofi Géza pedig láthatóan élvezi a játékot. Nem tudom, ki hozta létre ezt a randevút Hofi és a Madách Színház között, de mindenképpen okosan cselekedett. Mindenekelőtt Hofi Géza érdekében.

Mert ez a kivételes humorral, látásmóddal, játékkedvvel rendelkező művész talán megérezhette azt, amit mindig tudtunk, hogy színpad nélkül, közönség nélkül az ő személyisége nem létezhet. Ezt a fajta játékmódot, ezt a színpadi létezéstechnikát állandóan életben kell tartani. Ezt a színészt kondicionálni kell, mint egy sportolót. A hosszútávfutó magányossága nem Hofi szám ára van kitalálva. Az ő személyiségéhez az aréna — százszemélyes vagy ezerszemélyes — nélkülözhetetlen.

Hofi és Szenes Iván együtt jegyzi íróként a műsort. Nagy stilisztának kellene lenni annak, aki első hallásra el tudná választani, mi származik Szenestől és mi Hofi Gézától. Mert Szenes dalszövegei úgy szellemesek, hogy politikai m agatartást, sőt tartást fejeznek ki. Világlátást hordoznak és szellemiséget. A tőle megszokott szellemességgel, találékonyan, bravúrosan, virtuóz megfogalmazásokkal. Ez a jellemző látásmód és fogalmazási stílus már a jellemet is iskolázza. S Hofi Géza számára kitűnő trambulin. Könnyedén léphet á t prózából a zene, a dal hangulataiba. Talán abban is segítette őt, hogy rokonszenvesebbé formálhatja a színpadi létezési stílusát. A játék hangszerelését. A Hoélia figura megformálásával megterem tett szellemi mozgástérben szabadon közlekedhet. A zenékben pihenhet és felfrissülhet. Nem kényszerül arra, hogy a lerohanó stílust erőltesse. A jellemképből felszikráz- tatható humort variálja, így születik meg a közhangulatot tükröző s közvéleményt formáló játékok áradása, amelyben helye van a tréfának, viccnek, az Express zenekarral való együttjátszásnak, sőt él a kellékek humora is, s a Koltai János által tervezett díszlet játékossága is.

Hofi közéletisége ezúttal zavartalanul élvezhető. Okos, bátor s kihívó. Szerencsére alig-alig fölényeskedik, mert jól tudja, a figurán belül kell maradnia, hogy játéka kedélyes, bensőséges, tehát hatásos lehessen.

Az elmúlt években volt egy pillanat, amikor azt éreztem , hogy Hofi, ha nem vigyáz, elveszti megszerzett népszerűségét. Örülök, hogy ezzel az estével rám cáfolt . . .

Hirdetés
Hirdetés

Szólj hozzá!

Watch Dragon ball super