1

Így néz ki Jávor Pál síremléke

Hirdetés

Jávor Pál Budapesten a Farkasréti Temetőben nyugszik.

Jávor Pál elvállalja Várkonyi Zoltán “Sóbálvány” című filmjének főszerepét még ez évben, azonban a próbafelvételeken túl nem jutnak, dr. Mohai szerepét át kell, hogy adja Páger Antalnak, aki szintén ez idő tájt tért haza. Ugyanis egy nap hirtelen rosszul lesz, kórházba kell szállítani. A Városmajor utcai klinikán operáción esik túl, de az egyévnyi kritikus gyógyulási idő végén – napra pontosan egy év elteltével -, 1959. május 12-én újabb műtétre kerül sor.

Félbeszakadt az ünneplés

A kórházban töltött nyár során állapota rosszabbodik, gyógyulására egyre kevesebb a remény. Felkavarja, s boldoggá teszi, amikor a látogatására érkező hivatalos képviselet által megtudja: a Nemzeti Színház újra szerződteti, s izgatottan várja kollégáival a találkozást. Valamint felkeresi őt Kiss Ferenc, régi ellenfele, beszélgetésük ugyan “szűkszavúan kimért”, mégis megtörténik a békét jelképező kézfogás.

1959. július 24-én feleségével betegszobájában tartják ezüstlakodalmukat barátaik körében, de az ünneplés a beteg Jávoron hirtelen eluralkodó fáradtság okán félbeszakad. 1959 augusztusa: budapesti muzsikus cigányok vígadnak a kórház kertjében, Jávor legkedvesebb nótáit húzzák, így teljesítve utolsó kívánságát: hadd mulathasson még egyszer úgy, mint régen.

Augusztus 13-án már nincs eszméleténél, s 1959. augusztus 14-én, hajnali 4 órakor távozik a földi színházból a magyar színpad és filmvilág örök amorózója.

Temetésére a Farkasréti temetőben tízezrek kísérték el.

Jávor Pál síremléke

Hirdetés

Szólj hozzá!

Watch Dragon ball super