in

Izgalmas témáról szól Orbán Erika új könyve

Megjelent Orbán Erika új könyve, a Hármas fogat

A középkorú nők életét, problémáit boncolgatja

A Hármas Fogat Orbán Erika, újságíró legújabb, s egyben ötödik könyve, a középkorú nők életét, problémáit boncolgatja. Hogy miért pont a középkorú nők kerültek a történet középpontjába? Azért – mondja az írónő -, mert ezekkel a nőkkel, az Ő gondjaikkal nagyon kevés könyv foglalkozik. Pedig ezeknek a nőknek a gondjai a társadalom gondjai is.

A gyereknevelés küzdelmei, ugyanakkor az idős szülők eltartása a párkapcsolati problémák, a munkahelyi gondok mind-mind ezeknek a nőknek a törékeny vállait nyomják. A társadalom pedig vagy észreveszi ezeket, vagy nem, vagy segít, vagy nem. És a gondok megmaradnak! Meg kell oldani, ha beteg a gyerek, ha az idős szülő már nem tud gondoskodni magáról, vagy, ha olyan párkapcsolati problémával szembesülnek, amiről soha nem hitték, hogy őket is elérheti.

Két könyv egy kötetben

A könyv, ami valójában nem is egy, hanem két könyv egy kötetben, laza szálakkal ugyan, de erősen kötődik egymáshoz.

Az első könyvben megismerhetünk három középkorú nőt, akik évek óta barátnők, hetente összejárnak, meg- és kibeszélik egymás gondjait. Egy faluban élnek, mindenkit ismernek, és ezáltal mindenről meg van a véleményük. Ha kell kőkeményen összetartanak, és nem engedik, hogy a problémák maguk alá gyűrjék őket. Ám arra még ők sincsenek felkészülve, hogy ezt a barátságot próbára teszi két férfi. A két férfi érkezése felbolygatja az állóvizet, és majdnem tönkreteszi a barátságukat.

A második könyv lapjain a három barátnő élete szépen lassan összefonódik egy negyedikkel, majd egy ötödikkel is. A sors rendeli őket egymás mellé, hogy egymás problémáira megoldást találjanak. Amíg megharcolnak életük, s egymás kisebb-nagyobb gondjaival, az is kiderül, hogy mennyit ér a köztük lévő barátság, s az is, hogy valóban erős-e a szerelem.

A második történetnek, mintha semmi köze sem lenne az első könyvben szereplő nők életéhez. Aztán egyszer csak a minden irányból érkező összegubancolódni látszó szálak kisimulnak, s kialakul a kép, ami képes megmutatni a történetet teljes egészében.

 

Szólj hozzá!

Szomszédok harcikártya – itt a teljes sorozat

Sinkovits Imre – Balassi Bálint: Borivóknak való