in

Kabos László 2004 óta nincs köztünk – nem feledjük!

Kabos László 2004 óta nincs köztünk – nem feledjük!

A sárvári származású “kis Kabos” kezdetben kertészetet tanult, a második világháború idején ugyanis úgy tartották, a mezőgazdaságban dolgozó zsidókat nem deportálják. Mégis elkerült Mauthausenbe, ahonnan szerencsére sikerült haza térnie. Diplomáját 1948-ban szerezte meg a Kertészeti Főiskolán, majd a Nemzeti Színház rendezője, Bálint Lajosnál tanult tovább. Elsőként 1946-ban a Pódium Kabarészínpadán lépett fel parodistaként. Később a Vígszínház és a Kamara Varieté tagja lett, 1951-től pedig egészen 2000-ig a Vidám Színpad művésze maradt.

Kállai István “Majd a papa” című darabjának főszerepét kifejezetten Kabosnak szánta, ahogyan a “Veréb is madár” című film is az ő sikerét célozta meg. Karrierje végén a Mikroszkóp Színpadon is szerepelt.

Leginkább kabaréjelenetekben és egyéni számokban alkotott maradandót, de nagyobb színházi produkciókban és filmekben is feltűnt. A Rádiókabaré rendszeres résztvevője volt, a magát és jellegzetes vörös haját büszkén vállaló, ám másokkal sosem agresszív kisember karakterét neki köszönhetjük.

Filmkarrierje 1949-ben vette kezdetét Janika című filmmel. Legemlékezetesebb filmes alakításait az 1968-as “A veréb is madár” és az 1973-as “Hét tonna dollár” című Hintsch György-vígjátékokban nyújtotta.

Az életének utolsó éveiben visszavonultan élt feleségével, de továbbra is tervezte a nagy visszatérését. Kállai Istvánnal együtt elkészítettek egy filmforgatókönyvet a korábbi nagy sikerű színdarabjuk, a “Majd a papa!” alapján.

Szólj hozzá!

Nosztalgikus! Ez az igazi ősrégi kabaré Bodrogi Gyulával és Kabos Lászlóval

Magyar Termék nyereményjáték 2023 – játssz és nyerj!