in

Karády Katalin utolsó hónapjai és a temetése

Hirdetés

Összeállításunkban Karády Katalin, született Kanczler Katalin, színésznő, énekesnő utolsó hónapjairól írunk.

Néha rosszul érzi magát. Szédül, gyenge. Közel jár a nyolcvanhoz, a környezete ennek tudja be egészségügyi problémáit. Egy este aztán házvezetőnője Salamon Tiborért, a körzet magyar orvosáért küldet, mert a művésznő nincs jól. Nőgyógyászati vizsgálatra kerül sor – ultrahang, és a medencei szervek duzzanatát állapítják meg nála.

A híres New York-i kórházban, a Lenox Hospitalban megoperálják. Áttétes tumort diagnosztizálnak nála. Hazakerül. Fájdalomcsillapítót kap. Frank Irma és Mohácsi aggodalma nőttön-nő, hisz nekik megmondják a rossz hírt, Katalinnak nem. Frank és Mohácsi arra gondolnak, hogy valami fatális véletlen miatt rossz diagnózis született, ezért újbóli kivizsgálásra a Luck Hospitalba szállíttatják, ahol Katalin erős kemikáliai kezelést kap. Állapota nemhogy javulna, hanem rosszabbodik, így kis idő múlva hazaszállítják pihenni.

Sokat veszít testsúlyából. Gondos ápolásban részesül, ám néhány nyugodalmas hét után egy nap bélcsavarodás lép fel nála, a betegség egyik következményeként. 15 kilóval kevesebb már, mint néhány hónapja, a bajok kezdetén.

Újból, immáron harmadjára is kórházba kerül, de most már végleg. Ezúttal ismét a Lenoxba szállítják. Külön kórteremben van, ahová kérésére egy pótágyat is betesznek Mohácsi részére, aki az éjszakát is bent tölti a művésznővel. Rövid kórházban töltött idő után, 1990. február 8-án este 20 óra 50 perckor befejezi földi pályafutását.

A temetés

New Yorkban, a Madison Avenue és a 81. utca sarkán levő Campbel temetkezési intézet első emeletén ravatalozzák fel, ismerősei és barátai, valamint az izraelita hitközség (akik nem feledték el a művésznő segítségét a vészterhes időkben) képviselői előtt, 1990. február 16-án, csütörtöki napon.

Megjelenik Carelli Gábor operaénekes, Claire Kenneth, az írónő, Székely András, a BBC televízió igazgatója, és még sok ismert személyiség. Ezt követően kerül sor a budapesti ravatalozásra. 45 év óta először Paskay bíboros úr engedélyezi, hogy a szokástól eltérően Karády Katalint elhelyezzék, és felravatalozzák a Szent István-bazilikában.

A magyar kormány díszsírhelyet adományoz, a Farkasréti temető művészparcellájában. Mohácsi Ilona kérésére Gobbi Hilda közelébe kéri az elhunyt elhelyezését, mert korábban jó kapcsolatban álltak egymással. Karády szívügyének tekintette a színészotthonok dolgát, egyebek mellett a Magyarországon megjelent lemezeiért járó tiszteletdíját ajánlotta fel a szent ügy céljaira.

A vártnak megfelelően óriási tömeg rója le tiszteletét a művésznő koporsója előtt. Rendőri biztosítás szükséges a nyugalom fenntartása végett, de a temetés minden különösebb incidens nélkül zajlik. Karády utolsó útja közel negyven évvel azután zajlik tehát, hogy egy éjszaka Szombathelyről elhagyta hazáját.- írja a szineszkonyvtar.hu

Így néz ki Karády Katalin síremléke
Szólj hozzá!
Hirdetés
Hirdetés

Tíz nagyszerű Komár László dal, amit érdemes meghallgatnod

Szécsi Pál – Semmittevés