in

Kertész Zsuzsa életműdíjat kapott 2016-ban – megható szavakkal méltatták

A magyar sajtó napja alkalmából elismeréseket adtak át a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházában csütörtökön Budapesten.

Az idén 120 éves médiaszakmai szervezet hagyományainak megfelelően a rendezvényen több szakmai díjat adtak át. Aranytoll-díjat – a MÚOSZ életműdíját – kapta Bolgár György, Fejes István, Féner Tamás, Kertész Zsuzsa, Simonffy Katalin és Tóth Dénes.

Kertész Zsuzsát Komlósi Gábor, a MÚOSZ elnökének méltatása.

„Rádió- és tv-bemondó, műsorvezető, szerkesztő, újságíró, pszichológus, médiatanár.

40 év a Magyar Rádióban, 27 év a Televízióban. Nemcsak mindannyiunk „jó ismerőse”, több annál: akarva-akaratlanul is kulturáltságra, viselkedésre, helyes beszédre tanította az egész országot.

1965-ben kapta meg az „újságíró minősítést”, ’83-ban az előadóművészi diplomát, ’94-ben a Kazinczy-díjat. Tanárként (1970) és pszichológusként (1985) is diplomát szerzett az ELTE-n.

139-600. Emlékeznek még erre a számra, erre a telefonszámra, erre a műsorcímre? Automata kívánságműsor. Mekkora szenzáció volt akkor! S milyen mesés, simogatós kedves – de sohasem negédes – stílust adott neki Kertész Zsuzsa, Szepesi György mellett, a másik műsorvezetői székben.

Persze, hogy elcsábította a televízió! S egy tévés korszak jelképévé vált. Ha Vitray a műfajteremtő egyénisége a korszaknak, akkor Kertész Zsuzsa a stílusteremtő. A „karótnyelt” tv-bemondók után ő lett a kedves „nézővezető”, az örömmel látott besurranó valamennyiünk lakásába.

Médiaiskolájában, a Kertész Stúdióban bemondók, majd riporterek sokaságát nevelte. Az elmúlt években főleg személyiségfejlesztő- és közszereplésre felkészítő tréningeket tart.”

Szólj hozzá!

Remek magyar film: Hannibál tanár úr

Emlékezzünk! Bánffy György szavai a Kossuth-díj átvétele után