in

Kiderült! Így került be Bajor Imre a Szomszédokba

A Hét című lap 1993-07-16-án interjút közölt Bajor Imrével. Az anyagból kiderült, honnan ered a legendás csóközön.

Nem is pusszantott, inkább pösszentett. A pöszeség persze nem igazi, csak afféle bajuszcsiklandozó kiejtési attrakció. A Szomszédok fodrászának Öli ura sem “többnemű”, bár annak látszik. Bajor Imre tökéletesen játszik — akkor is ha a fodrászüzletben van, akkor is, amikor vendégként szerepel a Vidám Színpad Övön alul című pajzán, malackodó kabaréjában. Legutóbb Rózsa Sándor imitációjaként egy gyerek-kívánságműsorban láttam, amint csikós jelmezében először bravúrosan sikerült lekarikásostorozni fejéről a pörgét, aztán a puszták rémeként délibábos műlovarrá kényszerítve majdnem átesett szegény pára túloldalára. És hogy milyen is valójában Csóközön Öli? Olyan, amilyennek látjuk: elegáns, könnyed, örökösen játszó nagy-nagy gyerek. Az utánozhatatlan magyar kabaré legújabb petárdája sziporkázva pendlizik a humor két otthona, a Mikroszkóp és a Vidám Színpad között, és nemcsak a közönségnek, a kollégáknak is szívesen “fusizik” előadás után a társalgóban.

— Azt hiszem, ha egy színész olyan sorozatban játszik, mint a Szomszédok, azonnal ismertté válik. Hogyan találták ki az Ön remekbe szabott figuráját?
— A sorozatba úgy kerültem, hogy Horváth Ádám, a rendező a Játékszínben megnézte a Hyppolit, a lakáj című előadást. Én alakítottam azt a szerepet, amelyet régebben Gózon Gyula játszott. Horváth Ádám elkezdett azon gondolkodni, hogy mit lehetne nekem kitalálni. Hogy ezt találta ki, az az ő dolga, az meg, hogy én hogy csinálom, az én dolgom. Nagyon sok veszéllyel jár, mert ez egy nagyon szélsőséges figura, megeshetett volna, hogy Öli urat egyáltalán nem fogják szeretni. Szerencsére nem így történt.

— A csóközönt kinek köszönhetjük?
— Az Ádám azt állítja, hogy Molnár Ferenc egyik művében szerepel. Én úgy emlékszem, hogy először csókcsata volt, aztán felvetettem, hogy a csóközön jobb lenne.

— A Szomszédokban Ön nem csupán lányokat szerető figurát alakít. Nem sértő ez Önre nézve?
— Nem sértő, mert ha sértő lenne, akkor az Őrült nők ketrecében nem szerepelt volna Ugo Tognazzi vagy nagyon sok kollégám, akik már az Operettben akár a Vidám Színpadon ilyen szerepet játszottak. Ilyen alapon az is sértő lehetne, hogy Vili. Henrikről azt mondják, hogy megölte az összes feleségét. Ezen a figurán kívül még annyi minden mást csinálok a rádióban, a televízióban, így nem hiszem, hogy ebből gond lehetne.

Mennyire ismered Bajor Imrét? Kvíz

Nincs olyan ember, aki ne szerette volna Bajor Imrét az ország “Kicsi Huszárját”! Szeretnénk most próbára tenni tudásod, hogy mennyire is ismerted őt!

Készen állsz a kérdésekre? Vágjunk bele!

Szólj hozzá!
Hirdetés

Korda György – Ha bűn, hogy várok rád

Bajor Imre hat éve nincs köztünk