in

Kiderült! Lehoczky Zsuzsát választották Törőcsik Mari helyére a Nemzet Színészének

Turay Ida Színház - előadásidőpontok, jegyvásárlás itt!

Lehoczky Zsuzsa Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészévé a cím jelenlegi birtokosai kedden – közölte a Nemzeti Színház az MTI-vel.

Lehoczky Zsuzsát az április közepén elhunyt Törőcsik Mari helyére választották meg a nemzet színészei    csaknem egyórás tanácskozás után.

A közlemény szerint a nemzet színészei közül Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László, Tordy Géza és Jordán Tamás személyesen is jelen volt a Nemzeti Színházban megtartott zárt megbeszélésen, Almási Éva, Csomós Mari, Cserhalmi György és Máthé Erzsi telefonon kapcsolódott be a választásba.

A nemzet színésze címet egyszerre 12 művész viselheti.

Szívből gratulálunk a művésznőnek!

Lehoczky Zsuzsa

Elismerései:

Jászai Mari-díj – 1966, 1974 Érdemes művész – 1981 Kiváló művész – 1989 Déryné-díj – 1993 Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje – 1995 Kossuth-díj – 2004 A Budapesti Operettszínház örökös tagja

Már tizenegy évesen színpadon volt a Szegedi Nemzeti Színházban. 1956-ban egyéves kitérőt tett a kaposvári Csiky Gergely Színházba, majd újabb öt évig a Szegedi Nemzeti Színház tagja volt. 1962-ben szerződött az akkor még Fővárosi Operettszínházhoz, amelynek azóta is tagja.

Musicalekben és operettekben egyaránt játszott, játszik.

Fontosabb szerepei: Kiss Me Kate (Kate), A mosoly országa (Mi), Bál a Savoyban (Daisy), Maya (címszerep), My Fair Lady (Eliza), A nagymama  (Szerafin), Marica grófnő (Bozsena), Csárdáskirálynő (Cecília, Stázi), Zsákbamacska (Reinerné), Handa banda (Izabella), Dobostorta (Fehérváry Jozefin), Mágnás Miska (Nagymama), Marica grófnő (Bozsena), Lili bárónő (Agatha), Menyasszonytánc (Majzikné), Párizsi élet (Quimper Karadek grófnő).

Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, és a Budapesti Operettszínház örökös tagja.

Szólj hozzá!
Hirdetés

A 4 legszebb rövid vers

Exatlon Hungary 2021 tegnapi adás eredménye – ez történt a május 11-ei adásban