Kiderült! Sülyi Péter így lett az Omega szövegírója

Hirdetés

Nyolc Omega-lemezre írt szövegeket, olyan slágerekét, mint a Varázslatos fehér kő, a Nem tudom a neved, az Időrabló vagy a Fekete pillangó. De a nevét inkább csak a rajongók ismerik. Mérnökként, dramaturgként dolgozott a Magyar Televízióban, forgatókönyveket írt, filmeket rendezett; immár húsz éve él visszavonultan az Őrségben.

A szerzővel a Magyar narancs készített interjút 2012-ben

Hogyan lett az Omega szövegírója?

Sülyi Péter: A hatvanas évek közepén a Kandó technikumba jártam, Molnár Gyuri a mögöttem lévő padban ült. A Decca együttesben gitározott, Charlie volt az énekesük.

MN: Akkoriban mindenki gitározott.

SP: Ahogy én is. Sinusnak hívtuk a zenekarunkat, Kékes Zolival (később a Hungaria, majd a Dolly Roll gitárosa lett – L. T.) alapítottuk, aki tizenkét évig volt az osztálytársam, és – ellentétben velem – tényleg megtanult gitározni. Ami az Omegát illeti, miután Molnár Gyurit bevették, én is a zenekar körül kialakult társaság tagja lehettem. Az Eötvös klubban rendezett koncertek után általában a Kárpátiában fejeződött be az este, és ha jól emlékszem, egy ilyen alkalommal kaptam a felkérést, hogy hozzak le egy szöveget. Gyuri már ismerte a dolgaimat, mert a magam számára írogattam ezt-azt. Ha nem is kifejezetten dalszövegeket.

MN: 1971-ben az Omega gyakorlatilag megszűnt. Kilépett Presser Gábor, a zeneszerző, Adamis Anna, a szövegíró, és Laux József dobos, aki a menedzsere is volt az együttesnek, hogy megalapítsák a Locomotiv GT-t. Elég kilátástalan helyzetben lehettek a többiek.

SP: Kívülről nem látszott. Fiatalok voltak, újítani akartak, ami komoly energiát adott nekik. Fel sem merült, hogy feladják, inkább az munkált bennük, hogy “csak azért is megmutatjuk, és csinálunk valami mást”. Az volt a céljuk, hogy az új felállású, új arculatú zenekarral is meggyőzzék a közönséget. A váltás ellenére a rajongóknak leginkább az számított, hogy Kóbor János maradt az énekes. Mindig ő volt a meghatározó figurája a formációnak.

MN: Megkerestek más szövegírókat is?

SP: S. Nagy István is felmerült. Ő már jócskán benn volt a szakmában, én viszont “kéznél” voltam. Egyszerűen működött a dolog. Szóltak, hogy estére kellene egy újabb szöveg. Egy házibuli alkalmával például kizártak a balkonra, hogy csak akkor jöhetek vissza, ha megírtam a szöveget. Megírtam.

MN: Melyik volt az első?

SP: A 200 évvel az utolsó háború után, de volt ennek egy előzménye is ugyanarra a zenére. Nem tudom már, mi volt a címe, arról szólt, hogy van egy hangya nép, amelyik egy bolygón éldegél, és csak gyűjtöget. Az volt a csattanója, hogy ez a bolygó egy ágyúból kilőtt lövedék. Egy ideig a koncerteken is ez ment, de a lemezre már az új szöveg került.

MN: Miért változtattak, az engedélyeztetéssel volt gond?

SP: Nem, ebben az esetben nem. Támadt egy új ötletem, és aztán ez maradt. Egyébként érdekes, hogy ugyanaz a kicsit fájdalmas, nosztalgikus zenei üzenet jelenik meg a két teljesen eltérő témájú szövegben. Jó példája ez annak, hogy miként működik a szövegíró, mikor “zenét fordít” magyarra. De akkoriban nem a szöveg dominált a koncerteken, erős túlzással azt is mondhatnám, hogy csak egy szükséges rossz volt. Az új dalokból egy-egy szó maradt meg esetleg hazafelé a villamoson. Úgy gondolom, hogy a közönségnek csak később kezdett leesni, hogy ezek a dalok esetleg szólnak is valamiről.

Hirdetés

Ismerd fel melyik Omega dalból van az idézet! KVÍZ

Omega dalrészleteket mutatunk, neked nincs más dolgod, mint kiválasztani, hogy melyik Omega slágerből való az idézet!

Dalfelismerésre felkészülni, induljon a kvíz!

 

Hirdetés
Hirdetés

Szólj hozzá!

Watch Dragon ball super