in

Knézy Jenő 15 éve hunyt el – emlékezzünk rá

Hirdetés

Knézy Jenő sportújságíró és sportriporter 2003. június 17.-én távozott, örökre – emlékezzünk rá.

Knézy Jenő 1944. augusztus 19-én született Nagyváradon. Az Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Gépészmérnöki Karán 1969-ben szerzett diplomát, majd 1971-ig üzemmérnökként dolgozott.

Ezután választotta a sportújságírást. Harmincegy évet töltött a Magyar Televízió sportosztályán riporterként, főmunkatársként, rovatvezetőként, illetve főszerkesztőként. Neve egybeforrott a televíziós sportközvetítésekkel, állandó kommentátora volt a nyári, illetve téli olimpia eseményeinek, labdarúgó világ- és Európa-bajnokságoknak, válogatott és nemzetközi kupamérkőzéseknek csakúgy, mint számtalan hazai bajnoki összecsapásnak.

Elismerték az életművét

A hatvanas években ifjúsági válogatott kosárlabdázó volt. 1993 és 1997 között a kosárlabda-szövetség társelnöke, 1997-től a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke volt.

A súlyos betegségével április elejétől küzdő riporternek Mádl Ferenc köztársasági elnök Medgyessy Péter kormányfő javaslatára a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adományozta május 20-án. Az indoklásban kiemelték: a több évtizedes, kimagasló sportújságírói és sportriporteri pályafutása példaként állhat minden nemzedék előtt. A kitüntetést a BM kórházban Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter adta át.

Öt nappal korábban Életmű-díjjal ismerte el a közmédiumnál kifejtett 32 éves kimagasló szakmai munkáját Ragáts Imre, a Magyar Televízió Rt. akkori ügyvezető alelnöke. Az újságíró korábban, más elismerések mellett több alkalommal kapta meg a Magyar Televízió Nívódíját.

Kórházi ágyában, családtagjai mellett halt meg az 59 éves televíziós személyiség.

Szólj hozzá!
Hirdetés
Hirdetés

Szécsi Pál – Bárhol is élsz

Kilenc éve halt meg Michael Jackson – emlékezzünk rá