in

Legendás tévés: Déri János

Hirdetés

Legendás tévés sorozatunkban jöjjön Déri János.

Született: 1951. április 14., Budapest
Elhunyt: 1992. április 29. (41 évesen), Budapest

Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán végezte. 1975-ben jelentkezett a „Riporter kerestetik” című tehetségkutató műsorba, ahol 3. helyezést ért el. Éveken keresztül disc jockey volt.

1977–1983 között a Magyar Rádió ifjúsági osztályán dolgozott, 1983-tól a társadalompolitikai szerkesztőség munkatársa, valamint az Ablak állandó műsorvezető-riportere lett. Szórakoztató műsort is vezetett Ez + Az címmel, ennek egyik népszerű rovata volt a selejtes termékeket ironikusan bemutató Pocsék Áruk Fóruma.

Ő indította a Nulladik típusú találkozások című, paranormális jelenségekkel foglalkozó műsort is. Állandó résztvevője volt a Rádiókabarénak, írásműveit rendszeresen publikálta a Farkasházy Tivadar nevével fémjelzett Hócipőben.

Egészsége romlását országos szolidaritási mozgalom kísérte. 1992-ben jelentkezett utoljára nyilvánosan, Mexikóból. 41 évesen hunyt el tüdőrákban.

Három év múlva már senki nem fog emlékezni rám.

Néhány nappal halála előtt azt mondta: „Három év múlva már senki nem fog emlékezni rám.” Emlékét ma is őrzi az Április 14. Alapítvány és a Déri János-díj, melyet minden évben olyan sokoldalú, kimagasló közéleti szereplőknek adományoznak, akik maradandót alkottak pályájuk során.

Az 1992-ben eltávozott riporter emléke előtt tisztelegve az ő nevét vette fel 2005. január 13-án a Dunaújvárosi Főiskola Kommunikációs Intézete és Médiacentruma. A névadó ünnepségen a családtagok mellett feltűntek egykori pályatársai és barátai is. A róla készült térplasztikát az édesanya, dr. Déry Jánosné, dr. Bognár László rektor, Sváby András, az intézet első szakmai igazgatója és Molnár István, a Kerpely Antal Kollégium igazgatója leplezte le.

2005-ben adta ki Rózsa Péter az életéről szóló könyvet A Déri: egy profi civil karrierje címmel.
Fényképe a mai napig megtalálható a Hócipő minden számának 31. oldalán[1]. Napló gyermekeimnek című rovata ezen az oldalon jelent meg rendszeresen egészen haláláig.

Szólj hozzá!
Hirdetés
Hirdetés

10 idézet a Kincs, ami nincs filmből

Legszebb őszi versek – íme 12 nagyszerű költemény az őszről