in

Legendás tévés: Hódos Judit: “áttörte azt a mítoszt”

Legendás tévés sorozatunkban jöjjön Hódos Judit – hivatalosan Tomsits Rudolfné.

A Magyar Televízió első bemondónemzedékének volt a tagja 1937-ben született Budapesten. Karrierjét rádiósként kezdte a Magyar Rádióban.

Majd a televízióhoz került, a TV Híradó esti adásaiban volt látható, továbbá közreműködött a TIT irodalmi séták – A Szabadsághegy irodalmi emlékei című ismeretterjesztő sorozatban, a Válaszolunk leveleikre című szórakoztató paródiában, valamint a Honfoglalás című háromrészes tévéfilmben.

Csak a rendőrségi krónika őrzi

Érdekesség, hogy Hódos Judit volt az első magyar női könnyűbúvár. 35 évesen hunyt el egy tragikus autószerencsétlenség következtében.

“Hódos Judit volt az első, aki áttörte azt a mítoszt, hogy a tévé híradóban saját szöveggel műsort csak férfi vezethet. A Híradó akkori főszerkesztője sokáig ellenezte, hogy a politikai műsort nő vezesse. Hódos Jutka, aki addig bemondó volt, naponta járt a főszerkesztő nyakára, kérte próbálják ki, hátha őt is elfogadja a néző. Elfogadta. Ha rövid ideig is, de vezetett élő műsort a tévében. Hódos afféle “Madchen für alles” volt. Be lehetett rendelni megbetegedett kolléga helyett, akár utolsó percben rendkívüli adásra is. Családja nem volt, bennünket, kollégáit tartott annak. Csupán egyetlen kérése volt mindig: számtalan háziállatát a TV Híradó ügyeletes felvétel vezetője etesse-itassa távollétében. Amikor arra a végzetes miskolci útra indult, mi még találgattuk, ki lesz közülünk, akinek odadja lakáskulcsát. Csak a rendőrségi krónika őrzi, hogy ez volt az az autóstura, amiből soha nem jött meg. A gödöllői vonatkereszteződésnél, ahol mikrobuszuk halálos balesetet szenvedett, mindig friss virág jelzi az emberek emlékezetét.”
– írta cikkében Spánn Gábor 2002-ben.

Szólj hozzá!

Csík zenekar: Köszöntő

Zorán: “– Az a különleges szombat esti programom, hogy…”