in

Lenke néni, a nemzet derűs nagymamája

A Magyar Hírlap 2004 februárjában cikket közölt Lenke néniről. Muttajuk az írást.

A Szomszédok című teleregény Lenke nénije volt Komlós Juci másodvirágzása. Előtte tizenhárom évig a Thália Színház tagja volt, és nem nagyon kapott megfelelő feladatot. Az igazi szerepekben lubickolt, azokban az adaptációkban, amelyeket a direktor, Kazimir Károly annyira kedvelt, elhalványult. Rosszul érezte magát. O, aki mindig megtalálja az optimizmusra való okot, szenvedett, vívódott. A végén otthagyott csapot-papot, és nyugdíjba vonult. Kazimir tartóztatta, de nem adta be a derekát, igencsak me- hetnékje volt.

És egyszerre csak próbafelvételre hívták. Azt sem tudta, mi az a szappanopera, hiszen a Szomszédok volt ebben a műfajban az első nálunk. Szükség volt egy szerethető nagymamára. Akinek kedves a mosolya, aki derűt sugároz magából, kiegyensúlyozott a zűrzavaros világban. Kicsit ugyan veszekszik a féijével, a Zenthe Ferenc által alakított Taki bácsival, de maga a megtestesült mesebeli jóság. Annyira, hogy a nézők nem is kedvelték, hogy veszekszik, levelek tömkelegét körmölték, hagyja abba. A forgatókönyvírók pedig eleget tettek a kívánalmaknak, s nem elég, hogy Lenke néni melegszívűén mosolygott, már nem is nagyon veszekedett.

Komlós Juci, akinek az üknagyanyja is színész volt, valódi színészettel töltötte meg a sorozatsablont. Mindenki nagymamájává vált. Azóta otthon dédnagymama. A magánéletében is szeretik. Manapság ritka harmóniában él együtt négy generáció. Tanúja lehettem, ahogy Komlós Juci dédelgeti dédunokáját, és ahogy a család magától értetődő természetességgel aj- nározza őt. Látszólag ez nem különösebben tartozik az olvasóra, de ebből a kiadós szeretet- dózisból táplálkozik a színészete.

Édesapja, Komlós Vilmos a klasszikussá vált Hacsek és Sajó kávéházban üldögélő Sajója. Nem akarta, hogy lánya színésznő legyen. Ehitte Rózsahegyi Kálmán iskolájába felvételizni, de előre megbeszélte akollégával, hogy tanácsolja el. Rózsahegyi azonban mégis felvette. ígérete ellenére kijelentette, hogy a lány marad. Fis egy év után szerepet is kapott a Király Színházban. Komlós Juci fellépett a Viktóriában, a Három a kislányban. Nincs igazán jó hangja, de érzi a ritmust, imád táncolni. Szerep követ szerepet. Még a Moulin Róúge-ban is fellépett Azóta is vallja, hogy a színésznek minden műfajban, kabaréban, revüben, tragédiában egyaránt helyt kell állnia.

Szegeden éppúgy játszik, mint Miskolcon, Nagyváradon, a Vidám Színpadon vagy a Magyar Néphadsereg Színházában. Ophelia, Nyilas Misi, Ilus- ka, Polly, Zilia és Roxane. Filmen és tévében is sokat szerepel. Tíz év telik el a Tháliából való nyugdíjba menetele és a Szomszédok indulása között. Ha nincs a szappanopera, tán sokan elfelejtik. De Lenke néniként többekben visszaidézte egykori szerepeit is.

Két éve a nemzet színészének választották. Az egész ország szereti. Holnap lesz 85 éves.

Bóta Gábor

Szólj hozzá!

Bangó Margit 70 az Arénában – jegyinfok itt

A Férfiak Klubja elindította az ÉrtékLáncot