in ,

Lenyűgöző! Michael különleges módon adja elő Máté Péter slágerét

Achilles-ín-szakadásnak köszönheti Michael Kropf élete egyik legemlékezetesebb alakítását: Máté Péter-dalt kézpantomimezett.

Száz évig megélne ebből a számból, de jobban örülne, ha táncosi múltjára, 24 színházi és 120 tévés koreográfiájára emlékeznének.

A nyolcvanas évek közepén a Madách Színház-beli Macskákban Mefisztulészre készült Michael Kropf. Első előadása előtt két órával egy egyszerű lépés közben elszakadt az Achilles-ín-szalagja. Mikor felgyógyult, tovább építhette volna karrierjét, nem tette. Úgy gondolta: ha az egyikkel ez történt, milyen állapotban lehet a másik lába. Mindezt „fűszerezte”, hogy asztmásnak született, ami szintén nem segíti a táncos pályát.- írja a nol.hu.

Megyünk Budapestre

Michael Kropf már mosolyogva beszél erről – magyarul, szinte akcentus nélkül. Kisebb-nagyobb megszakításokkal 1980 óta él Magyarországon. Gyermekként találkozott a bécsi operában az épp ott dolgozó Seregi László koreográfussal, aki azt mondta neki: ha kedve lesz, nézze meg Budapesten a Spartacusát.

– Megyünk Budapestre – mondta a mamának, és a Coppéliát is programjába vette. Ez a hetvenes évek vége felé volt. Aztán 15 évesen választhatott, hova menjen továbbtanulni a balettintézet után: a Bécstől 1500 kilométerre lévő Hamburgba, vagy Budapestre. Két évig járt a magyar iskolába, utána München várta jobbnál jobb szerepekkel. 1984-ben a Győri Balett tagja lett, egy évre. – Markó Iván az egyetlen ember, akivel nem tudtam együtt dolgozni – mondja, és Markó táncoskínzó történeteit órákig tudná mesélni. További külföldi vendégeskedések után a Madách Színházban kötött ki – a macskás szerepben. Betegsége után autóalkatrészek kereskedésével és biliárdasztalok készítésével foglalkozott.

Aztán az orvosok edzéseket javasoltak láberősítésként, akkor ment vissza a Madách Színházba próbavezetőnek, balettmesternek, a koreográfus asszisztensének. László Péter hívta, aki a Máté Péter-dalból, az Egyszer véget érből csinált neki egy olyan pantomimszámot, amelyet azóta sem engednek neki elfelejteni. Még ma is hívják, pénzt nem sajnálva, hogy újra mutassa be ezt a 3,5 perces etűdöt. Mivel László Péter gyakran koreografált a tévében, ha nem ért rá, Kropfot kérte, ugorjon be helyette.

Szólj hozzá!

RETRÓ MEMÓRIA KVÍZ – Megjegyezel minden kis részletet ezen a Cserháti Zsuzsa fotón?

Kovács Kati: Az én hazám