in

Levelek Hofinak – ironikus sorokkal emlékeznek

Levelek Hofinak címmel rövid írás jelent meg a Népszavában.
Hirdetés

Levelek Hofinak címmel rövid írás jelent meg 2006. júliusában a Népszavában. Mutatjuk az anyagot.

A 2002-ben elhunyt Hofi Géza tegnap ünnepelte volna hetvenedik születésnapját. Ebből az alkalomból újra felfedezték a Magyar Televízióban. Többrészes televízió-műsorban emlékezik rá a közszolgálati csatorna, és a Nap-kelte tegnapi adásában is több mint félórát szántak a zseniális művész alakjának felidézésére. Ha az ember a kettőt magában összerakja, eléggé teljes képet kap Hofi Gézáról.

Nem kell magyarázni

A Gondolj apádra! című műsorsorozat kulcsa a Magyar Televízió archívuma, hiszen ennek segítségével tanúi lehetünk újra például Hofi televíziós indulásának. Hofi debreceni színészi korszakát feldolgozó önironikus paródiájának vagy a legendás táncdalfesztiválparódiának a felvételét óriási öröm újra látni. Úgy tűnik, a sorozat készítői is rájöttek arra, hogy ezeket a felvételeket nem is annyira kell megmagyarázni, hiszen önmagukért beszélnek.

A Nap-kelte Hofiról szóló beszélgetésének résztvevői sem voltak könnyű helyzetben, hiszen Hofi Gézáról a legtöbbet éppen a művész fellépéseiről készült felvételek mondanak. A meghívottak az óhatatlan közhelyek mellett mégis szolgáltak néhány újdonsággal. Sas József például elmesélte, hogy Hofi Nagymező utcai szobránál a figura zsebében mindig talál leveleket. Ezek többsége Hofi stílusában megírt ironikus szösszenet.

A beszélgetés végén pedig megható volt látni ismét, amikor Hofi maró öngúnnyal a kiöregedett vadászkutyáról énekelt fájdalmasan, azt hiszem, ezzel sokaknak könnyet csalt az arcára.

B. Gy.

Szólj hozzá!
Hirdetés
Hirdetés

Újabb Hofi Géza kvíz – megy a telitalálat?

Republic – Csak a szívemet át