1

Ma van Apák napja

Hirdetés

Az apák napja egy világi ünnepnap, Magyarországon június harmadik vasárnapján ünneplik. (Vannak, akik – viccesen – május 19-ét, Ivó napját tartják apák napjának.)

Ezen a világnapon a család másik tartó pillérét, az édesapát ünnepeljük. De szól ez a nap a nagypapákról, dédpapákról is.

Az apukák napja időpontja országonként rendkívül változó. Világszerte egyre népszerűbb, de Magyarországon jelenleg még nincs igazán nagy kelete. Más országban, például az Egyesült Királyságban jóval nagyobb népszerűségnek örvend, mint itthon.

A katolikus egyház az apák napját hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartja. A legtöbb országban világi ünnepként tartják számon.

Dátumok
Február 23.: Oroszország katonai ünnep
március 19.: Antwerpen (Belgium), Olaszország, Portugália, Spanyolország, Andorra, Svájc
május 8.: Dél-Korea
áldozócsütörtök: Németország
június 5.: Dánia
június első vasárnapja: Litvánia
június második vasárnapja: Ausztria, Belgium (kívéve Antwerpenben)
június 23: Lengyelország, Nicaragua
június harmadik vasárnapja: Argentína, Bulgária, Chile, Costa Rica, Dél-afrikai Köztársaság Ecuador, Egyesült Királyság, Franciaország, Fülöp-szigetek, Hollandia, Hongkong, Horvátország, India, Írország, Japán, Kanada, Kína, Kolumbia, Kuba, Magyarország, Makaó, Malajzia, Málta, Mexikó, Pakisztán, Panama, Peru, Svájc, Szingapúr, Szlovákia, Törökország, USA, Venezuela, Zimbabwe
július 7.: Vietnam
július utolsó vasárnapja. Dominikai Köztársaság
augusztus eleje: Irán Ali születésnapja
augusztus 8.: Tajvan A dátum kimondva, bā bā, (8/8) majdnem azonos a kínai apa szóval, ami bàba, kiejtése kb. pápá, a második á rövid
augusztus második vasárnapja: Brazília
Szeptember első vasárnapja: Ausztrália, Új-Zéland
november második vasárnapja: Észtország, Finnország, Norvégia, Svédország
december 5.: Thaiföld Bhumibol Adulyadej király születésnapja

A boltokban rengeteg kedves témába vágó meglepetést lehet kapni az alkalomra, hasonlóképpen, mint itthon az Anyák napja előtt. Angliával kapcsolatos érdekesség még, hogy ott 9 hónappal az Anyák napja előtt van az Apák napja.

Az Apák napja története, időpontja

Az édesapákat, nagypapákat a 20. század eleje óta ünneplik az Apák napja világnapon. Egy amerikai hölgy (Sonora Smart Dodd) nevéhez fűződik a kezdeményezés. Édesapja egyedül nevelte fel őt és 5 testvérét. Eredetileg apja halálának évfordulójára (június 5.) akarta szervezni, de végül június 3. vasárnapja lett a jeles nap. Ez a nap 1910-ben június 19-ére esett. Az Apák napját – mint ünnepet – hivatalosan Richard Nixon ismerte el.

Apa csak egy van

Ez a nap legyen tényleg az Apukák napja! Szóljon róluk! Kedveskedjünk együtt gyermekünkkel nekik valamilyen jelképes aprósággal, vagy egy olyan gesztussal, amivel – tudjuk -, hogy kellemes perceket okozunk neki. De a legértékesebb, legtartalmasabb ajándék mégis az, ha ezt a napot az egész család együtt tölti.

Érdekességek
Ilyenkor bonyolítják le a legtöbb R-beszélgetést (olyan telefonhívás, melynek költségeit a hívott fél viseli)
Az Egyesült Királyságban az apák napja kilenc hónappal megelőzi az anyák napját
Tréfásan a fizetésnapot is szokás több országban „apák napja”-ként emlegetni.

Hirdetés
Hirdetés

Szólj hozzá!

Watch Dragon ball super