in

Mednyánszky Ági 2015 óta nincs köztünk – nem feledjük!

Mednyánszky Ági 2015 óta nincs köztünk – nem feledjük!

Mednyánszky Ági, aki 1927. március 15-én látta meg a napvilágot Bécsben, már fiatal korában a művészetek felé fordult. Kezdetben a bécsi Operaházban sajátította el a balett alapjait, majd táncosként a Kamara Varietében és a híres Moulin Rouge-ban lépett fel.

A második világháború kitörése előtt döntött úgy, hogy a színművészet felé orientálódik, s ebben az időszakban a Magyar és az Erzsébetvárosi Színházban láthatta a közönség.

A háború utáni időszakban a Művész Színház és a Fővárosi Víg Színház társulatához csatlakozott, 1958-tól pedig a Fővárosi Operettszínház tagja lett. Mednyánszky Ági számos szubrett- és primadonnaszerepet alakított, és Kálmán Imre, Jacobi Viktor, Lehár Ferenc, és mások operettjeiben gyakran tűnt fel. Emellett prózai darabokban is láthatta a közönség, többek között Szerb Antal, William Shakespeare, és Hunyady Sándor műveiben.

A háború előtt három film főszerepében is tündökölhetett, a háborút követően pedig továbbra is fontos szerepekben láthattuk, bár már nem kapott főszerepet. Utolsó filmszerepét 2006–2007-ben játszotta el.

Mednyánszky Ági a tévéfilmek világában is megfordult, és hosszú éveken keresztül különböző hangjátékokban is hallhattuk, a legismertebb ezek közül a Szabó család volt. Alkalmanként szinkronmunkákban is részt vett.

Annak ellenére, hogy Mednyánszky Ági közkedvelt és rendkívül aktív színésznő volt, állami elismerésben sosem részesült.

2015. július 7-én, Budapesten hunyt el, hagyva maga mögött gazdag és sokszínű művészi örökséget.

 

Szólj hozzá!

Mednyánszky Ági – Zenthe Ferenc: Nehéz szülőnek lenni

Megrázó vallomás – Déri János utolsó interjúja