in

Megérkezett Kulka János új dala – íme a Sorskereső

12 év után megjelent Kulka János első dala – itt a Sorskereső

Hamarosan debütál a Kossuth-, és Jászai Mari-díjas színész Pálmaszív című önálló lemeze, amelyen Kulka János kendőzetlenül tárja elénk belső utazásait. Az első előfutár az albumról a „Sorskereső”, mely az egyetlen közéleti témával foglalkozó szám a korongon. A dal egy korai verziója 2016 februárjában már elhangzott a Művészetek Palotája nagytermében. Majd pár hétre rá bekövetkezett a súlyos sztrók.

Tövisházi Ambrus zeneszerző Tariska Szabolcs Artisjus-díjas szövegíróval együtt hét évvel ezelőtt kezdett el dalokat írni a színésznek. Közös munkájuk gyümölcse a „Pálmaszív”, a tíz új szerzeményt felsorakoztató Kulka János-album. Az október 7-én megjelenő zenei anyag különlegessége, hogy minden egyes felvételhez külön videóetűd készült, melyek közül az első már meg is tekinthető.

A most megjelenő „Sorskereső” – akárcsak a további videók – szakít a klipes hagyománnyal, egyik etűdben sincs szájszinkron. A színész arcjátékéval, szemével, mozdulataival és erős jelenlétével meséli el a dal történetét.

„A „Sorskereső”-t  2015-ben írtuk, az első migrációs krízis idején. Akkoriban a Zenészek a menekültekért nevű csoporthoz csatlakoztam. Egy héten át segédkeztem egy raktárban, ahova folyamatosan érkeztek külföldről a segélyszállítmányok. Olyan érzésünk volt nekünk, ott pakolászóknak, hogy nagymértékben a mi tempónkon múlik, a 10 fokos őszi esőben, a röszkei réten ragadt szerencsétlen emberek éjszakája. Ekkortájt volt a Keleti pályaudvaron a vonatforgalom leállása, a gyalogosok vándorlása az autópályán, a furgonok raktereiben bekövetkezett, fulladásos tragédiák. Sok gyermek is volt az útra keltek között, innen ered a gyerekdal jellegű formanyelv, mintha az ő szemszögükből látnánk a borzalmakat. A történelem úgy hozta, hogy az orosz-ukrán háború ismét aktuálissá tette az egészet. Videoetűdünkben János egy katonai terepasztalt szemlél” – osztotta meg gondolatait a szövegíró, Tariska Szabolcs.

 „A korábban említett, Müpás koncert előtt a felvételekkel egy zongorakísérettel felvett, rossz minőségű, próbatermi demóig jutottunk el. Egy külföldi hangmérnök segítségével Ambrus lefejtette az éneksávot a zongoráról, így a végleges verzióban meg tudtuk tartani a refrén énekfelvételét. A verzéket az utóbbi egy évben énekelte újra János” – mondta el a szövegíró.

Sorskereső dalszöveg

Ház egy se maradt
a tetőnkre bomba szállt
füstöl a nap

dokk, hullahajó
testek a tengeren
szívfacsaró

telenül, talanul járunk
falevél, takaró a sátrunk
kerítés, szakadék, tenger
veled én, te velem. Bírd el!
bírni kell ezzel

rét, csillagos ég
őszi fagyhalál, rendőrség
tér, áll a vasút
párna a járdaszél, álom a múlt

telenül, talanul járunk
falevél, takaró a sátrunk
kerítés, szakadék, tenger
veled én, te velem. Bírd el!
bírni kell ezzel

út, fellegre rút
sztráda a fény felé
csapda a kút

raktér, fejhez a láb
elfogy az oxigén
túlvilág

Még több zenei hír Zene.hu

Szólj hozzá!

ValóVilág 11 – élő közvetítés, online, live stream infok

Az érzelmek tengerén 2. évad 72. rész magyarul videa – nézd vissza online