in

Meghalt Schubert Éva Kossuth-díjas színész

Hirdetés

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Schubert Éva több mint öt évtizedet töltött a színpadon, játszott többek között a Vígszínházban, a Vidám Színpadon és a Játékszínben. Több mint harminc filmben szerepelt, számos tévéjátékban láthatta a közönség.

A drámától a vígjátékig minden műfajban felejthetetlen alakítást nyújtó művészetéért, drámai erővel, humorral, sziporkázó szellemességgel megoldott szerepformálásaiért, a közönség iránti alázattal átitatott, példaértékű életpályája elismeréseként kapta meg 2013-ban a Kossuth-díjat. Ugyanebben az évben Budapest díszpolgára lett.

Schubert Évát a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti.

Kényszerből lett színész

Schubert Éva kényszerből lett színész, mivel nem vették fel az egyetemre, arra hivatkozva, hogy apácáknál nevelkedett. 1949-ben kitüntetéses érettségije ellenére nem tanulhatott tovább. Gyors- és gépírást tanult, majd gépírónőként helyezkedett el.

Felvételizett esti tagozatra a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol 1955-ben szerzett diplomát.

A Magyar Néphadsereg Színházához szerződött. 1956–57-ben a József Attila Színház, Mivel szimpatizált az 1956-os forradalommal, büntetésből áthelyezték másik színházba.

1957–58-ban a Vidám Színpad, 1958-tól 1978-ig a Vígszínház tagja volt.

1978-tól újból a Vidám Színpad művésznője 1988-ig.

Többször rendezett

Az egyik legintelligensebb magyar színésznőnek tartották..

A színésznő 1988-tól a Játékszín szerződött, 2004-2005-ben pedig a soproni Petőfi Színháznál játszott. Vendégszerepelt többek között a Karinthy Színházban, a Budaörsi Játékszínben, az IBS színpadon és a székesfehérvári Vörösmarty Színházban is.

1995-1999 között a berlini Theater des Ostens vendégművésze.

Több alkalommal rendezett is az utóbbi években. Adjunktus a Zeneművészeti Főiskolán, valamint Gór Nagy Mária színiiskolájának is tanára volt.

2011-ben csontritkulása miatt kerekesszékbe kényszerült, több műtéten is átesett.

Nyugodjon békében.

Szólj hozzá!
Hirdetés
Hirdetés

Pápai Joci nagy bejelentése: “Ismét elérkezett egy fontos nap az életemben”

Schubert Éva, nyugodj békében!