in

Milyen fogyasztásmérők léteznek és hogyan használhatjuk őket?

A fogyasztásmérőkre minden otthonban nagy szükség van. Az eszközök nélkül ugyanis senki nem tudja, hogy mennyi áramot fogyaszt valójában az adott időszakban. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy az említett készülékek mennyire megbízhatóak, hihetünk-e azoknak a számoknak? 

Egy minőségi, márkás darabra azonban biztosan nem lesz panasz, hiszen a prémium anyagoknak és az innovatív tervezésnek köszönhetően bízhatunk abban, hogy megfelelően teszik a dolgukat.

 

Az alábbi írásunkban eláruljuk, hogy milyen fogyasztásmérő típusok léteznek, valamint kiderül az is, hogyan használhatjuk őket.

 

Mik azok a fogyasztásmérők?

 

Az Elektrikstore.hu minőségi fogyasztásmérői pontosan figyelik az otthonunk, a gépeink, valamint a fűtésünk energiaköltségeit. Az elektromechanikus kivitelek kijelzője egyértelműen elektromechanikus, míg a digitális változatoké digitális, legtöbb esetben LCD. Ami pedig a dugaszolható mérőket illeti, ezek a háztartások fogyasztásának ellenőrzésére szolgálnak, kiváló megoldást nyújtanak az elhasznált energia nyomon követésére.

 

Léteznek még egyfázisú és háromfázisú modellek, amikből beszerezhetünk áramváltós, illetve közvetlen mérési módokkal rendelkező fogyasztásmérőket egyaránt. Ide sorolhatjuk a Tracon gyártmányokat, amelyek impulzuskimenettel készülnek. 

 

Az áramváltós eszközöknek hála, ezek a kivitelek a nagyteljesítményű hálózatok mérésére is használhatóak. A sorolható változatokból beszerezhetünk 1-től egészen 7 modulos mérőket is, így mindenki megtalálhatja az otthonába szükséges darabot.

 

A Tracon fogyasztásmérők fajtái

 

Az egyik legkeresettebb a Tracon TV0F11 digitális fogyasztásmérő. Ez egy 1 fázisú, 1 modulos, 5(40)A-s kivitel, amit a gyártó elektronikus számlálóval látott el. Maximálisan 48 A árammal bír el, a névleges feszültsége pedig 230 V. A jelzés típusa digitális, ami pedig a szerelési módját illeti, kalapsín adapterrel álmodták meg. Ahogy minden villanyszerelési eszköz, úgy ez is IP40-es védettséggel lett ellátva.

 

A másik kedvelt modell a Tracon Tv0-F1-WT, LCD kijelzővel ellátott, 1 fázisú mérő. Ez ugyanúgy elektronikus számlálóval rendelkezik, mint az előző modell. Itt viszont a névleges áram 100 A-s, a maximális áram pedig 120 A. A feszültség kapcsán viszont ugyanaz mondható el, mint a digitális típusról.

 

A fogyasztásmérők tulajdonságai

 

A fogyasztásmérők pontosan nyomon követik az ingatlanok energiaköltségeit. A mérések minden esetben egy-, valamint háromfázisú hálózaton folynak. Vannak továbbá almérésre alkalmas, egytarifás, elektromechanikus kivitelek is.

 

A távleolvasást az impulzuskimenet garantálja, ez jelzi az elfogyasztott energiát. A digitális eszközök szintén mérésre alkalmasak, de itt a leolvasást egy LCD kijelzőről valósíthatjuk meg.

 

A dugaszolható készülékek az egyes elektromos berendezések energiaigényének ellenőrzésére alkalmasak. Ehhez nem kell mást tennünk, mint az aljzatba dugni, ezt követően azonnal kiderül, hogy mennyit fogyaszt egy háztartási eszköz.

Szólj hozzá!

A légtisztító karbantartásakor az aktívszén-szűrőt is cserélnünk kell?

Miért fontosak az elektronikus fizetési megoldások?