in

Milyen névnap van december 2-án? Mutatjuk!

Milyen névnap van december 2-án? Cikkünkból kiderül!

A világ egy részén a születésnap mellett a névnap megünneplése is szokás. Ekkor az adott naptári naphoz tartozó keresztnevet viselő személyt a családja, barátai megünneplik.

A névnapok egy része a szentek egyházi ünnepnapján alapul. A névnap, mint minden más jeles nap, alkalom az ünneplésre. Egyes nevekhez verses gyűjtemények és névnapi köszöntők, rigmusok továbbá tréfás szólások, kifejezések kapcsolódnak.

A névnapok ünneplése számos nép körében elterjedt. A magyarok hagyományosan felköszöntik a családtagjaikat, munkatársaikat, ismerőseiket névnapjukon, bár a névnap általában kevésbé fontos mint a születésnap.

Nem ünnepelnek névnapot viszont például az angolszász országokban, Franciaországban, Hollandiában. A balkáni országok közül az ortodox hagyományú népeknél (pl. bolgárok, görögök, szerbek) az egyes szentek ünnepnapján elterjedt szokás a névnap ünneplése, azonban egyes katolikus népeknél (pl. horvátok, szlovének) ugyanakkor a névnap ünneplése mára kiment a divatból.

Milyen névnap van december 2-án? Mutatjuk!

December 2-án Vivien, Melinda névnapja van.

Kibővített naptárak szerint: Bibiána, Gyenes, Viviána, Nónusz, Szilvána, Zoárd, Aurélia, Aranka, Aurél, Dénes, Szilvánusz, névnapja van.

Szólj hozzá!
Hirdetés

Milyen névnap van december elsején? Mutatjuk!

Vegyes kérdések kvíze 2. – összehozod a telitalálatot?