in

Milyen névnap van január 23-án? Mutatjuk a választ!

Hirdetés

Milyen névnap van január 23-án? Mutatjuk a választ!

A világ egy részén a születésnap mellett a névnap megünneplése is szokás. Ekkor az adott naptári naphoz tartozó keresztnevet viselő személyt a családja, barátai megünneplik. A névnapok egy része a szentek egyházi ünnepnapján alapul. A névnap, mint minden más jeles nap, alkalom az ünneplésre. Egyes nevekhez verses gyűjtemények és névnapi köszöntők, rigmusok továbbá tréfás szólások, kifejezések kapcsolódnak.

A névnapok ünneplése számos nép körében elterjedt. A magyarok hagyományosan felköszöntik a családtagjaikat, munkatársaikat, ismerőseiket névnapjukon, bár a névnap általában kevésbé fontos mint a születésnap.

Nem ünnepelnek névnapot viszont például az angolszász országokban, Franciaországban, Hollandiában. A balkáni országok közül az ortodox hagyományú népeknél (pl. bolgárok, görögök, szerbek) az egyes szentek ünnepnapján elterjedt szokás a névnap ünneplése, azonban egyes katolikus népeknél (pl. horvátok, szlovének) ugyanakkor a névnap ünneplése mára kiment a divatból.

Milyen névnap van január 23-án?

Kiemelt névnap: Rajmund, Zelma

A Rajmund germán eredetű férfinév, jelentése: isteni tanács, döntés + védelem. Női párja: Rajmunda.

A Zelma az Anzelma és a Szalóme német alakjainak a beceneve. A török Selma névből ered.

Kibővített naptárak szerint január 22-én Rajmund, Zelma + Alfonz, Amázia, Bertram, Emerencia, Emerka, Emese, Ildefonz, Janek, János, Manyi, Maréza, Mari, Mária, Mariella, Marinka, Marion, Marióra, Mariska, Masa, Milli, Mimi, Miriam, Mirjam, Moira, Molli, Rajmond névnapja van.

Szólj hozzá!
Hirdetés
Hirdetés

Milyen névnap van január 22-én? Mutatjuk a választ!

Neoton Família – Eszterlánc