in

Milyen névnap van július 28-án? Mutatjuk!

Milyen névnap van július 28-án? Mutatjuk!

Milyen névnap van július 28-án? Mutatjuk!

A világ egy részén a születésnap mellett a névnap megünneplése is szokás. Ekkor az adott naptári naphoz tartozó keresztnevet viselő személyt a családja, barátai megünneplik.

A névnapok egy része a szentek egyházi ünnepnapján alapul. A névnap, mint minden más jeles nap, alkalom az ünneplésre. Egyes nevekhez verses gyűjtemények és névnapi köszöntők, rigmusok továbbá tréfás szólások, kifejezések kapcsolódnak.

A névnapok ünneplése számos nép körében elterjedt. A magyarok hagyományosan felköszöntik a családtagjaikat, munkatársaikat, ismerőseiket névnapjukon, bár a névnap általában kevésbé fontos mint a születésnap.

Nem ünnepelnek névnapot viszont például az angolszász országokban, Franciaországban, Hollandiában. A balkáni országok közül az ortodox hagyományú népeknél (pl. bolgárok, görögök, szerbek) az egyes szentek ünnepnapján elterjedt szokás a névnap ünneplése, azonban egyes katolikus népeknél (pl. horvátok, szlovének) ugyanakkor a névnap ünneplése mára kiment a divatból.

Milyen névnap van július 28-án? Mutatjuk!

Július 28-án Szabolcs névnap van

A Szabolcs régi magyar személynév, amelynek eredetére a “szavában bölcs” etimológiát szokás megadni.

Kibővített naptárak szerint Szabolcs, Ada, Adelina, Adelinda, Adina, Adna, Alina, Bars, Barsz, Botond, Győző, Ince, Nauzika, Szeréna, Szerénke, Viktor névnapja van.

Szólj hozzá!
Hirdetés
Ajánló:

Milyen névnap van július 27-én? Mutatjuk!

Szokatlan! Most múlik pontosan egy mexikói csapat előadásában