in

Mit lehet vezetni B kategóriás jogosítvánnyal? Íme a válasz!

Mit lehet vezetni B kategóriás jogosítvánnyal? Íme a válasz!

“B” kategóriás jogosítvánnyal személygépkocsikat és kis tehergépkocsikat vezethetsz. Ezekbe az alábbiak tartoznak: a 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, amely a vezetőn kívül legfeljebb nyolc utas szállítására tervezett és gyártott gépjármű; az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó (könnyű) pótkocsiból álló járműszerelvény – ezen járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 4250 kg; és az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontató jármű saját tömegét – ezen járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg.

Ezeken kívül “B”-s jogosítvánnyal még vezethetsz mezőgazdasági vontatót könnyűpótkocsival; segédmotoros kerékpár, lassú jármű és pótkocsija; kerti traktor; és állati erővel volt jármű. – írják a Vida Autóiskola oldalán

Mér nem elég a B

Nem mindenkinek lesz elég a B kategóriás jogosítvány abban az esetben, ha 2,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó járművet vezet. Azok, akik díj ellenében belföldi vagy nemzetközi fuvarozási szolgáltatási tevékenységet végeznek, csak szakhatósági engedéllyel tehetik ezt meg. Korábban 3,5 tonna volt ez a határ.

A kötelezettség továbbra sem vonatkozik a saját árujukat szállító vállalkozásokra, csak azokra a piaci szereplőkre, akik fuvardíj ellenében közlekedési szolgáltatóként vannak jelen – írta az Utdij.hu.

A fuvarozáshoz használt gépjármű jobb első ajtajának külső részén – tehergépjármű esetében az oldalfalon – jól látható méretben szükséges mostantól feltüntetni az üzembentartó nevét és telephelyét, vagy a közlekedési hatóság által e célra rendszeresített jelet és azonosítási számot is.

 

Szólj hozzá!

Hajdúhét 2022 – infok itt

Strand fesztivál 2022 – jegy, bérlet