in

Múzeumok éjszakája Makó 2022 – Íme a program részletei!

Múzeumok éjszakája Makó 2022

Múzeumok éjszakája a makói József Attila Múzeumban 2022. június 25-én.

2022. június 25.

16:30 – 21:00 Családi nap a Skanzenben
A társadalom minden rétegét igyekszünk megszólítani, családoknak szóló programokkal, kézművesek (fazekas, mézeskalácsos, kosárfonó stb.) bemutatóival, játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal, Hagyományőrző huszárok bemutatóival, népi játszóházzal is készülünk erre a napra.

21:00 – 21:30 Szent Iván-napi tűzugrás, táncház a Forgatós Táncegyüttes tagjaival

Espersit-ház régi kiállítás – Utolsó megtekintési lehetőség!
Állandó kiállítás
Egyedi helyszín: Espersit-ház (Makó, Kazinczy u. 6.)

A ferencvárosi József Attila Emlékhely a Múzeumok Éjszakáján minden évben tart nagy közönségérdeklődés mellett rendhagyó tárlatvezetést.

A sikeres hagyomány „újragombolása”-ként idén a négy másik József Attilához köthető intézménnyel közösen egy virtuális sétára invitáljuk látogatóinkat. Öcsöd és Szabadszállás 10-10 percben felvételről, Makó és Balatonszárszó 20-20 perces élő bejelentkezéssel fog részt venni a Gát utcai kétórás tárlatvezetésben. 21.30-tól élő közvetítés az Espersit-házban a József Attila Emlékházak között

A Magyar Géniusz pályázatnak köszönhetően az 1979-ben átadott irodalmi kiállítóhelyünk, az Espersit-ház kiállítása 2022 őszére teljesen meg fog újulni, a megújítási munkálatok előtt ez lesz az utolsó lehetőség a látogatóinknak a régi kiállítás megtekintésére.

Lészen Ágyú! – Gábor Áron és a székely hősiesség c. kiállítás
Időszakos kiállítás
A múzeumok éjszakáján nyíló tárlaton az ikonikus rézágyút és az 1848-49-es szabadságharc ereklyéit tekinthetik meg a látogatók. A kiállításon az egyetlen megmaradt Gábor Áron-féle ágyú mellett honvéd katona-tisztek fegyverei és egyenruháinak részletei, zászlók és olyan használati tárgyak láthatók, amelyek közelebb hozzák a szabadságharc és az azt követő megtorlás időszakát, a nemzeti hősök börtönben töltött éveit. Gábor Áron saját készítésű asztala, Bem József tábornok sétabotja is megtekinthető a hadifogságban készült karperecekkel, kupákkal és egyéb kézzel készített tárgyakkal együtt. A tárlatot egy helyi gyűjtő, Bíró Sándor gazdag fegyvergyűjteményével egészítjük ki.

Kiállításmegnyitó: 2022.június 25. (szombat) 16.00 óra

 

Múzeumok éjszakája Makó 2022

Szólj hozzá!
Hirdetés

Nemzet Színésze választás: ő lép Haumann Péter helyébe

Múzeumok éjszakája Martfű 2022 – Íme a program részletei!