in

Nyugodjon békében! Könnyes szemmel hallgattuk Helyey László előadását

Hirdetés

Helyey László nem felejtünk el, soha.

A színészi pálya megalapozásaként 1968-ban amatőr színészként játszott az Universitas Együttesben. 1975-ben diplomát szerzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. 1978-tól a Nemzeti Színház művésze, majd 1982-ben a Katona József Színház alapító tagja volt.

1984-től ismét a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatában játszott, 1986-ban pedig a Pécsi Nemzeti Színházban folytatta színészi pályáját. 1987-től a szolnoki Szigligeti Színházban lépett fel, 1989-ben újra a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. 1992-től a Budapesti Kamaraszínház művésze volt.

Népszerű színművész, közel félszáz filmben és csaknem száz színdarabban játszott.

Emellett kedvelt szinkronhang volt: az ő hangján szólalt meg rendszeresen Gérard Depardieu és Donald Sutherland, emellett maradandót alkotott Morgan Freeman hangjaként a Hetedikben, valamint Michael Gambont is szinkronizálta A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című Peter Greenaway-filmben.

2013 novemberében egy soproni vendégjáték próbáján rosszul lett, és tüdőembólia miatt kórházba került. 2014. január 3-án hunyt el.

Hirdetés

Szólj hozzá!

Jöjjön Hernádi Judit és Komár László duettje a Nem szabad.

Hernádi Judit – Komár László – Nem szabad

Cserháti Zsuzsa visszatérő koncertje – így énekelte a Yesterdayt