in

Nyugodjon békében! Könnyes szemmel néztük Sinkovits Imre előadását

Hirdetés

Sinkovits Imre nem felejtünk el, soha.

Sinkovits Imre 1928-ban született Budapesten, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1951-ben szerzett diplomát.

Ezt követően 1957-ig a Nemzeti Színház, majd négy éven át a József Attila Színház tagja volt. 1963-ban visszatért a Nemzeti Színházhoz, amelynek 1989 óta örökös tagja.

Halála előtt alig fél nappal a Magyar Színházban lépett fel; Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című darabjában játszotta a Tudós szerepét. Azon az estén légszomjjal küszködött, szemmel láthatóan nem volt jól, alig tudott színpadra lépni, Kozák András vezette kézen fogva a színpadig, de minden erejét megfeszítve tette a dolgát. Az előadás után a színpadról lejövet az öltözőig is alig tudott elmenni, ereje elhagyta. Néhány óra múlva otthonában érte a halál.

S ilyen hirtelen

A jó barát, Agárdy Gábor mondta: „…harminchét éven át öltöztünk egy öltözőben. A testvéremet veszítettem el, a barátomat. Nem tudom felfogni. Ez döbbenet. Ez nem igaz. Most ment volna a Balkáni gerle, amiben együtt játszunk. S ilyen hirtelen… Délelőtt telefonáltak a színházból, hogy nem érzi jól magát, s lemondta még a hétvégi Ármány és szerelem előadását is. De mindent titkolt, még azt is, hogy ki az orvosa… Az is fájt neki, hogy a Nemzeti Színháztól elvették a nevét. Nem mutatta, nem beszélt róla, mert azt mondta, nem érdemes. Nem tudom elképzelni, mi lesz, ha bemegyek az öltözőbe, s ott látom majd az elárvult helyét.”

Sinkovits Imre 2001-ben hunyt el, emlékezzünk rá.

Szólj hozzá!
Hirdetés
Hirdetés

Máté Péter – Kampósszög

Így szól Zámbó Jimmy Egyszer megjavulok én slágere szaxofonon