in

Országos Könyvtári Napok 2022 – infok, programok itt

Országos Könyvtári Napok 2022 – infok, programok itt.

Ebben az évben már tizenhetedik alkalommal kerül sor az Országos Könyvtári Napok eseményeire. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség koordinálásával a hazai könyvtári rendszer ismét készen áll arra, hogy különleges, rendhagyó tartalommal töltse meg az október eleji napokat.

A 2022. év eseményeinek tervezésekor kiemelten figyeltünk arra a tényre, hogy országszerte 70. születésnapjukat ünneplik a megyei könyvtárak. 1952-ben egy minisztertanácsi határozat rendelkezett a megyei könyvtárak létrehozásáról, amely elsőként Békéscsabán jött létre, majd a többségük októberben. Szeretnénk az idei Országos Könyvtári Napok alatt emlékezni erre a fontos lépésre, és sokféleképpen felidézni az azóta megtett utat.

Az elmúlt évben a projekt keretében 1514 település 1793 intézményében 5067 eseményre került sor, amelyen 218 999 érdeklődő figyelmére számíthattunk.

Az összehangolt működés – a megyei hatókörű városi könyvtáraktól kezdve az iskolai, felsőoktatási és országos szakkönyvtárakon át a kistelepülések könyvtári szolgáltatóhelyéig – ismét megmutathatja, hogy a figyelemfelkeltő tematika, a lakosságot érdeklő témák változatos módszerekkel történő megközelítése sokakat vonz.

Hirdetés

A könyvtárosok egy héten át olyan lehetőségeket kínálnak látogatóiknak, partnereiknek, ami minden évben – a meglévők megerősítése mellett – újabb és újabb szolgáltatásokat népszerűsít, s ezek nagy része be is épül a könyvtárak mindennapjaiba. Jó alkalom ez a programsorozat arra is, hogy erősítse a könyvtárak, könyvtárosok szakmai, emberi kapcsolatait.

A projekt témakörei:

  • Esély az információhoz – 70 évesek a megyei könyvtárak
  • Esély az emberi méltósághoz
  • A múlt ismerete a jövő esélye
  • A gyerekek és fiatalok esélyei, jogai
  • Esély az egészséges élethez
  • A családok esélyei
  • Az állatok esélyei

Október 9-én ismét a várva várt Könyves Vasárnap! A könyvtárak rendhagyó programokkal, rendkívüli könyvtárnyitással, sokféle meglepetéssel várnak minden korosztályt. A mesedélelőttök, bábműsorok, irodalmi játékok, könyvbemutatók, tárlatok és különféle pályázatok között nem lesz könnyű a választás.

Bár ebben az évben nagyon nehéz körülmények között – háborús környezetben, energiaválsággal küzdve, lopakodó vírushelyzetben – kerül sor az Országos Könyvtári Napok programjaira, mégis abban bízunk, hogy az emberek még inkább felismerik: szükségük van egy biztos pontra, amely mindenkinek egyforma esélyeket nyújt, s így az idei könyvtári programokra is megtelnek a könyvtárak. – írja Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke

Bővebb: Országos Könyvtári Napok 2022

Szólj hozzá!
Hirdetés

Egererdő tüzifa árak 2022 – infok itt!

Tyler Rake a kimenekités 2 teljes film magyarul videa